Evropa

Šefčovič: Evropska unija neće ponovo pregovarati o Protokolu za Severnu Irsku

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

20:41

Šefčovič: Evropska unija neće ponovo pregovarati o Protokolu za Severnu Irsku
Maroš Šefčovič - Copyright Tanjug/AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija neće ponovo pregovarati o protokolu za Severnu Irsku, izjavio je danas potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

On je na ovaj način odgovorio na odluku Velike Britanije da posle Bregzita poništi neka od trgovinskih pravila za taj region.

"Ponovno pregovaranje o protokolu je nerealno - svako novo pregovaranje bi jednostavno donelo dodatnu pravnu nesigurnost za ljude i kompanije u Severnoj Irskoj. Iz tih razloga, Evropska unija neće ponovo da pregovara o protokolu", naveo je Šefčovič u saopštenju, preneo je Rojters.

"Naš cilj će uvek biti da obezbedimo sprovođenje Protokola, a naša reakcija na jednostrano delovanje Britanije odražavaće taj cilj i biće proporcionalna", istakao je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da mu je žao zbog neopravdane odluke Velike Britanije da donese zakon kojim bi se ukinule provere robe koja se kreće između Britanije i Severne Irske i poručio da će Evropska unija imati jedinstven odgovor.

"Britanija je donela odluku za žaljenje koja se kosi sa svim sporazumima između EU i Britanije", rekao je on, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, to je, takođe, neopravdano jer je Evropska komisija dala mnogo pragmatičnih predloga. Istakao je da će "EU biti jedinstvena u reagovanju" i da "ima na raspolaganju čitav niz instrumenata".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa