Evropa

Katakombe Azovstala: Neviđeni prizori iz utrobe čeličane otkrivaju kako su živeli branitelji Marijupolja (FOTO)

Komentari

Autor: Jutarnji list

14/06/2022

-

18:09

Katakombe Azovstala: Neviđeni prizori iz utrobe čeličane otkrivaju kako su živeli branitelji Marijupolja (FOTO)
Katakombe Azovstala: Neviđeni prizori iz utrobe čeličane otkrivaju kako su živeli branitelji Marijupolja (FOTO) - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Improvizovani konopci za sušenje veša, spomen obeležja poginulim borcima i "kreveti" napravljeni od drvenih paleta donekle otkrivaju uslove u kojima su živeli branitelji čeličane Azovstal u ratom razorenom Marijupolju u istočnoj Ukrajini.

Novopristigle fotografije prikazuju prostorije u kojima su boravile na hiljade ukrajinskih vojnika - od kojih su mnogi sada mrtvi.

Ogroman industrijski kompleks istočno od marijupoljske luke bio je mesto najintenzivnijih borbi otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Ruske rakete i topovi mesecima su pogađali ogromni kompleks.

Opsada Marijupolja, tokom koje je navodno ubijeno oko 6.000 Ukrajinaca i 4.000 Rusa, počela je 24. februara, prvog dana Putinove invazije. Završila se 20. maja – dva meseca, tri nedelje i pet dana kasnije kada su ruski vojnici preuzeli "potpunu kontrolu" nad čeličanom.

Međutim, i dalje je misterija na koji način su civili i ukrajinski borci živelo duboko u njenoj unutrašnjosti. Sada su fotografi, uz dozvolu ruskih snaga konačno ušli u srce Azovstala i otkrili dosad nepoznate prizore.

Prema rečima bivšeg komandanta ukrajinske Nacionalne garde Azov, u čeličani se nalaze na desetine tela.

Maksim Žorin rekao je u nedelju da je, prema uslovima nedavne razmene, oko 220 tela iz Azovstala već poslano u Kijev - ali da je isto toliko tela još ostalo u Marijupolju.

"Nastavljaju se razgovori o daljoj razmeni, da se sva tela vrate kući. Apsolutno sva tela moraju biti vraćena i to je nešto na čemu ćemo raditi', objavio je na Telegramu i dodao da se radi o trećini poginulih pripadnika bataljona Azov, dok su ostali pripadnici granične patrole, mornarice i policije.

Kazao je i kako će biti potrebno mnogo vremena da se identifikuje svaka osoba posebno, a da će se DNK testiranje, uniforme i vojne oznake koristiti za pomoć pri identifikaciji.

Civili, uključujući žene, decu i starce, konačno su smeli da napuste čeličanu nepovređeni nakon višenedeljnih pregovora koje su vodili UN i Crveni krst.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa