Evropa

Opraštanje od mladog aktiviste stradalog u ratu u Ukrajini: Učestvovao u protestima od 15. godine, poginuo na zadatku

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2022

-

22:51

Opraštanje od mladog aktiviste stradalog u ratu u Ukrajini: Učestvovao u protestima od 15. godine, poginuo na zadatku
Roman Ratušni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roman Ratušni, (24), aktivista, poginuo je u bici kod Izjuma, 90 kilometara od Severodonjecka u Ukrajini, gde se ruske i ukrajinske trupe bore za kontrolu nad gradom, piše Euronews.

Smrt građanskog i ekološkog aktiviste potvrdila je nevladina organizacija na čijem je čelu, "Spasimo Protasiv Jar", koja se bavi zaštitom skijaške oblasti.

"Romčik je bio naš najbolji, hrabar čovek koji je uvek bio prvi u svakoj bici i nikada nije pokazivao strah“, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

 

 

"U svojoj poslednjoj borbi, bio je u izviđačkoj patroli u sastavu borbene grupe i poginuo je u izvršavanju borbenog zadatka", navodi se.

Nevladina organizacija je saopštila da je kao 15-godišnjak učestvovao u protestima koji su doveli do revolucije 2014. i svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča naklonjenog Rusiji.

Bio je na čelu organizacije "Spasimo Protasiv Jar", koja je vodila kampanju za spas skijaške oblasti "Protasiv Jar" u Kijevu, na mestu na kome je planirana izgradnja stambene zgrade.

"Uprkos ovom teškom gubitku, nastavićemo Romanova zalaganja, nastavićemo da menjamo i gradimo naše društvo, našu zemlju, nastavićemo borbu za Veliku katedralu Ukrajine“, saopštila je nevladina organizacija na čijem je čelu bio.

"Romčik je sa nama!", dodaje se.

 

 

Veliki broj poruka zbog Ratušinove pogibije pojavio se na Fejsbuk stranici ove organizacije.

"Srce mi je slomljeno. Tako izvanredno ljudsko biće“, objavio je jedan korisnik. "Imao sam privilegiju da upoznam njega i hrabre borce Protasiv Jara kada smo dokumentovali bitku kod Kijeva. Pomislio sam u sebi – ako su Roma i ovi momci koji obećavaju budućnost Ukrajine – ova zemlja je u dobrim rukama", naveo je.

 

 

Drugi korisnik Fejsbuka piše: "Nema reči ni snage da se prihvati pakao u kome Ukrajina živi i kako gubi svoje najbolje sinove i ćerke".

Ratušni se borio u Ukrajini od početka ruske invazije u februaru.

Učestvovao je u borbama kod Kijeva, a kasnije, kao deo 93. brigade, pomogao je u preizimanju Trostjanca od ruskih snaga, uporedo sa borbama u Sumskoj oblasti i konačno kod Izjuma. 

 

Komentari (0)

Evropa