Evropa

Varhelji: Saradnja sa Zapadnim Balkanom je geostrateški izbor EU

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

11:51

Varhelji: Saradnja sa Zapadnim Balkanom je geostrateški izbor EU
Oliver Varhelji - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je danas da je Zapadni Balkan prioritet za EU i da će Brisel pružiti punu podršku kako zemlje regiona ne bi morale da zavise od ruskih energenata.

Varhelji je, na panelu u okviru Prespa foruma na Ohridu, u snimljenoj poruci, kazao da su trenutno teška i izazovna vremena za ekonomiju i ukazao na to da je negativan uticaj na privredu prvo imala pandemija virusa korona, a zatim i rat u Ukrajini.

"Posledice tog rata su vidljive i van Ukrajine i u celom regionu i to kada je reč o nebezbednosti, ceni energenata. Izazovi sa kojima smo suočeni su globalni", kazao je Varhelji.

Ističe da Zapadni Balkan ne mora da zavisi od ruske nafte i gasa i kaže da je jedan od načina za to učešće u energetskoj platformi EU.

Dodaje da je EU uključila Zapadni Balkan u evropski sigurnosni program za hranu i mehanizam za odgovor za koordinaciju sigurnosti hrane.

"Glavni instrument za podršku je ekonomska investiciona platforma za Zapadni Balkan, koja će imati na raspolaganju 30 milijardi evra za sledećih sedam godina. Time može da se poveća BDP u regionu za 3 odsto do 2027. i da se ubrzaju integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU", kazao je Varhelji.

Kako kaže, implementacija tog plana je već u toku, odnosno postoji 21 investicioni projekat u planu čija je celokupna vrednost 3,2 milijarde evra sa 1,1 bespovratnih sredstava iz IPA fondova.

"Verujemo da se sa ovim planom krećemo u dobrom pravcu i da ćemo napraviti naše ekonomije zelenije i digitalnije. Ovo će pomoći u nezavisnosti od ruskih energenata. Plan će dati mogućnost da mladi, žene i ranjive kategorije društva naprave naše ekonomije i društva otpornijim", kazao je.

Ističe da se tu neće stati i navodi da se radi na saradnji sa partnerima u regionu i internacionalnim institucijama u otkrivanju novih projekata koji će moći da dovedu do novih mogućnosti za ljude i privredu na Zapadnom Balkanu.

"Saradnja sa partnerima sa Zapadnog Balkana je geopolitički i geostrateški izbor EU. Zapadni Balkan pripada Evropi, lideri EU daju podršku evropskoj perspektivi Zapadnom Balkanu", navodi.

Osvrćući se na godišnjicu potpisivanja Prespanskog sporazuma, Varhelji ističe važnost toga što su prevaziđene nesuglasice između Grčke i Severne Makedonije i dodaje da EU poziva i Bugarsku da isto učini kad je reč o deblokiranju početka pregovora sa Skopljem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa