Politika

Vučić i Varhelji obišli radove na izgradnji "Tiršove 2": Ovo će biti centar za lečenje dece iz Srbije, ali i regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2022

-

18:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji obišli su radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2". Vučić je rekao da se nada da će bolnica biti gotova do proleća 2025. godine.

"Ovo mesto za izgradnju dečje bolnice ili bolnice za našu decu je impresivno, ogromne veličine, veće od jednog fudbalskog terena. Pripremni radovi će biti završeni do novembra. Ukupno će biti izgrađeno 60.000 kvadratnih metara. 40.000 kvadratnih metara za medicinski deo a 20.000 za garaže i sve što je potrebno da ovakav klinički centar postoji", rekao je Vučić.

Vučić se potom zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, dodajući da će ovo biti centar za lečenje sve dece u regionu, a ne samo dece u Srbiji, na šta svi treba da budu ponosni.

"Od 1989. godine postoji ideja da nam je ovo potrebno, prošle su 33 godine do akcije. Verujem da će naši izvođači pokazati odgovornost i uraditi uprkos teškim okolnostima ovo u roku da obradujemo i našu decu i naše roditelje", dodao je predsednik Srbije.

Ukazao je da je Evropska unija za projekat izgradnje dečje bolnice izdvojila 35 miliona evra, poklona za Srbiju, zbog čega im je veoma zahvalan.

"Oni nama daju za džabe 35 miliona evra, da bismo mi izgradili velelepnu bolnicu. To je fantastična stvar i ogromna vrednost njihove podrške", rekao je Vučić.

Varhelji je rekao da izgradnja Tiršove uliva nadu da će deca u Srbiji dobiti najbolje lečenje u Evropi.

"Zdravlje naše dece je najvažnija stvar koju moramo da zaštitimo, zato mi je bilo zadovoljstvo da učestvujem u ovakvom projektu. Zadovoljstvo mi je što ovo već poprima svoj oblik. Rečeno mi je da će za tri godine možda biti otvoreno. Tada već neću biti komesar, ali i kao građanin ili na kojoj god funkciji budem želim da vidim kako će ovo da izgleda", rekao je Varhelji.

Izgradnja Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2" finansira se delom iz donacije EU, a delom iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope (CEB).

Gradnja "Tiršove 2" na 57.000 metara kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove procenjeno da je potrebno 95 miliona evra, a ostalo za nabavku opreme.

Radove na izgradnji nove dečje bolnice sa Vučićem i Varheijem, obišli u i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra, što je jedna od najvećih donacija koje je Unija odobrila za projekte van sektora transporta i energetike, a druga tranša se obezbeđuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope.

Prva faza izgradnje dečije klinike Tiršova 2, koja je u toku u vrednosti od 6,2 miliona evra, započeta je u oktobru prošle godine, a prema najavama, planirano je da klinika u potpunosti bude završena do 2025. godine.

Radovi prve faze izgradnje te nove dečje bolnice trebalo bi ukupno da traju 210 dana, a bazirani su pre svega na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije i izgradnji pristupne saobraćajnice ka auto-putu.

Nova dečija klinika će obuhvatiti od 57.000 metara kvadratnih, od kojih je 36.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala i 37 kreveta intenzivne nege.

Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe.

Zgrada će imati 11 spratova, tri sprata podzemne garaže, dva podruma, prizemlje i pet spratova.

Predviđena je i izgradnja garaže koja će se prostirati na na 21.000 metara kvadratnih i imaće 550 parking mesta.

Dečija klinika "Tiršova 2" nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije u neposrednom okruženju GAK Višegradska i postojeće dečje klinike "Tiršova 1", a imaće direktan pristup sa auto-puta.

Komentari (1)

Mirjana

30.05.2022 19:29

Kada god Srbija treba nešto da odluči, da se promeni, da joj krene dobro, da razmišlja normalnije kao sav normalan svet... pojavi se neki Rus koji nam preti i ubacuje nam kamenčiće u naše srpske opanke. I tako godinama Srbiju drže u kanđama Rusije. Zato smo mi ostali siromašni,bedni,nerazvijeni i posebni od svih. uraaaaa

Srbija