Evropa

Mađarski ministar finansija: Ne možemo da podržimo EU reformu poreza

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

19:14

Mađarski ministar finansija: Ne možemo da podržimo EU reformu poreza
AP Photo/Peter Morrison - Copyright AP Photo/Peter Morrison

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar finansija Mihalj Varga preneo je danas kolegama iz Evropske unije da njegova zemlja ne može da podrži reformu korporativnog oporezivanja u ovoj fazi, čime se praktično sprečava sporazum na nivou evropskog bloka.

Očekivalo se da će sporazum biti postignut danas nakon što je Poljska odustala od protivljenja za uvođenje minimalnog poreza na dobit preduzeća od 15 odsto za velike multinacionalne kompanije, ali se u poslednjem trenutku kao prepreka pojavila Mađarska sprečivši dogovor koji zahteva podršku svih 27 država EU.

"Mađarska ne može da podrži usvajanje globalne direktive o minimalnom porezu u ovoj fazi", rekao je Varga ministrima finansija u delu sednice otvorenom za javnost, prenosi Rojters.

On je dodao da "posao nije završen" i da smatra da se mora nastaviti s naporima da se pronađe rešenje.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer, koji je poreski sporazum postavio kao jedan od ključnih ciljeva tokom šestomesečnog francuskog predsedavanja EU koje se završava za dve nedelje, nije krio razočaranje, ali je pozvao ministre da nastave sa radom kako bi se u kasnijoj fazi postigao dogovor.

Poljska ministarka finansija Magdalena Rzeckovska formalno je odustala od svog protivljenja sporazumu.

Cilj pregovora u EU je da se globalna reforma korporativnog oporezivanja, o kojoj su prošlog oktobra dogovor postigle skoro 140 zemlje, pretoči u zakon na nivou Unije.

Le Mer je ranije danas izjavio da su sva tehnička pitanja odavno rešena, što po oceni Rojtersa, implicira da je zastoj uzrokovan političkim stvarima.

Poljska i Mađarska su bile u sukobu sa Evropskom komisijom, koja im je obustavila isplatu sredstava iz fonda za oporavak posle pandemije zbog pitanja vezanih za njihov stav o vladavini prava i drugim evropskim vrednostima.

Komisija je početkom juna odobrila isplatu novca Poljskoj, dok su sredstva iz fonda EU za oporavak Mađarske još uvek zamrznuta.

Komentari (0)

Evropa