Evropa

Saradnja Severne Makedonije i NATO: Dva borbena aviona F-35 sletela na aerodrom u Skoplju

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

21:19

Saradnja Severne Makedonije i NATO: Dva borbena aviona F-35 sletela na aerodrom u Skoplju
Tanjug/AP/Harald Tittel - Copyright Tanjug/AP/Harald Tittel

veličina teksta

Aa Aa

Dva borbena aviona F-35 Nacionalne garde Vermonta preletela su danas Skoplje i sletela na skopski aerodrom Petrovec, demonstrirajući čvrst savez i jedinstvo u Alijansi, kao i skoro trodecenijsko partnerstvo Vojske Makedonije i Nacionalne garde Vermonta, piše skopski portal MKD.

Ministarka odbrane Slavjanka Petrovska je u izjavi medijima rekla da je sletanje aviona F-35 na teritoriju Makedonije nepobitan dokaz da je ova država deo nečeg, kako je navela, "većeg od svih nas i da iza naše bezbednosti i bezbednosti Alijanse stoje svi saveznici sa svojim mogućnostima i sposobnostima".

"Severna Makedonija je više od godinu dana deo NATO misije za patroliranje vazdušnim prostorom. Ovaj element NATO integracija u nacionalni vazdušni prostor za nas je jedna od najvažnijih aktivnosti vojske u mirnodopskim uslovima. Važno je napomenuti da aerodromi u Severnoj Makedoniji mogu da pruže podršku avionu F-35 u izvršavanju različitih misija u vazdušnom prostoru NATO-a", rekala je ona.

Pukovnik Džon Mekrej iz Nacionalne garde Vermonta rekao je da nijedna zemlja sama nema resurse da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima i da su partnerstva ta koja daju kolektivnu snagu i mudrost da, kako je naveo, "identifikujemo i radimo zajedno na prevazilaženju pretnji po našu bezbednost".

"Upravo zbog članstva Severne Makedonije u NATO kao saveznika, možemo da podelimo bezbednost koja dolazi od misija patroliranja vazdušnog prostora i brzog raspoređivanja naprednih sposobnosti na platformi F-35, što smo danas dokazali", rekao je Mekre.

On je kazao da Severna Makedonija obezbeđuje obuku i resurse za Vazduhoplovstvo NATO-a preko vojnog aerodroma u Petrovcu i poligona Krivolak koji su, naveo je, potrebni za održavanje spremnosti.

"S druge strane, Vazduhoplovstvo NATO-a ima priliku da trenira zajedno sa vašim Vazduhoplovnim krilom i Vojskom da garantuje sadašnju i buduću bezbednost Severne Makedonije, regiona Balkana i Evrope", naveo je.

F-35 je jednosed, jednomotorni, višenamenski borbeni avion, ima mogućnosti elektronskog ratovanja i obaveštajne službe, osmatranja i izviđanja. Višenamenski borbeni avion pete generacije usmeren je na uspostavljanje nadmoći u vazduhu i izvršavanje misija vazduh-zemlja.

Komentari (0)

Evropa