Evropa

Neočekivani obrt brutalnog ubistva u Grčkoj, krivac onaj na kog se najmanje sumnjalo

Komentari

Autor: Proto thema

18/06/2021

-

16:31

Neočekivani obrt brutalnog ubistva u Grčkoj, krivac onaj na kog se najmanje sumnjalo
Neočekivani obrt brutalnog ubistva u Grčkoj, krivac onaj na kog se najmanje sumnjalo - Copyright Instagram.com/flying.babis

veličina teksta

Aa Aa

U stravičnom zločinu koji se dogodio 11. maja u porodičnoj kući u predgrađu Atine Glika Nera, ubijena je 20-godišnja devojka, inače britanska državljanka Kerolajn. Njen suprug Babis Anagnostopulos bio je taj koji je pozvao policiju i objasnio da je troje naoružanih razbojnika usred noći upalo u kuću i ukralo sav nakit, kao i 15.000 evra. Naveo je da  su razbojnici ubili i porodičnog psa kog su okačili na ogradu kuće.

Zbog pružanja otpora Babis je policiji do detalja opisao kako su zadavili njegovu suprugu u prisustvu jednogodišnje ćerkice Lidije, a njega vezali. Međutim, posle 37 dana istrage slučaj, koji je čitava Grčka pratila, dobio je potpuno neočekivani obrt.

Kako je sve počelo

Pilot helikoptera Babis Anagnostopulos rekao je policiji da su nepoznati počinioci upali u kuću tročlane porodice, a pre nego što su to učinili ubili su porodičnog psa i obesili ga na ogradu kuće.

"Ležali smo u spavaćoj sobi, a pored nas se nalazila beba u krevecu. Odjednom su u sobu upala tri muškarca. Dvojica su ceo lice pokrila fantomkama, a treći je držao masku ispod nosa. Bili su normalne građe. Sa oružjem u rukama su me izvukli iz kreveta. Dobro su pričali grčki jer su sve vreme ponavljali 'gde su pare, bre?'"

Muškarac je rekao policajcima da ni u jednom trenutku nije pružao otpor i da im je vrlo brzo otkrio gde se nalazi dečja kutija u kojoj je bilo sakriveno oko 15.000 evra, prenela je Proto thema.

"Odmah sam im rekao gde sam sakrio novac kako bi se agonija što pre završila. Neposredno pre toga smo kupili parče zemlje, pa sam zato u kući čuvao deo novca koji je bio namenjen za početak radova. Moja žena je bila vezana za krevet. Sve vreme je vrištala i molila da nas ne povrede. Beba plače, žena vrišti, a jedan od njih sve vreme po kući traži još novca i nakit", rekao je i dodao da su razbojnici, nakon što su zadavili njegovu suprugu, pobegli. On se potom odvezao i pozvao policiju.

Albanci glavni osumnjičeni

Nakon što je Babis izjavio policiji da je čuo kako jedan od navodnih počinilaca zločina priča na albanskom, policija je svoju pažnju usmerila u ovom smeru.

Budući da niko od članova lokalnih bandi, koji imaju dosije nije bio prepoznat, grčka policija je počela da pretpostavlja da su počinioci zločina odavno izašli iz zemlje.

Zbog pretpostavke da su razbojnike činili muškarci iz balkanskih zemalja, ΕΛ.ΑΣ (grčka policija) je bila u stalnom kontaktu sa ambasadom Albanije, Rumunije i Bugarske.

Neočekivani obrt

Ono što pak, niko nije očekivao jeste sinoćnje saopštenje grčke policije koja je objavila da je uhapšen 32-godišnji pilot, koji je i glavni osumnjičeni za ubistvo supruge Kerolajn. Policija je tražila od Babisa da se vrati u Atinu sa Alonisosa gde je Kerolajn sahranjena. Međutim, da mu ne bi otkrili koliko je situacija ozbiljna, dozvolili su mu da ostane na ostrvu još jedan dan.

Anagnostopulos je helikopterom policije prevezen u Atinu gde je konačno, nakon osam sati  unakrsnog ispitivanja priznao krivicu, a kao razlog naveo činjenicu da je Kerolajn htela da ga ostavi.

"U poslednje vreme smo se mnogo svađali. Te večeri smo se svađali od ranog jutra. U jednom trenutku je bacila bebu u krevetac i rekla mi da napustim kuću. Gurala me je i udarala pesnicom. Pao mi je mrak na oči, zadavio sam je i onda izmislio čitavu priču o pljački", rekao je Babis policiji.

Dokazi koji su upućivali na krivicu 32-godišnjeg pilota proističu iz tehničke analize kamere, mobilnih telefona, kao i pametnog sata koji je žrtva nosila.

Instagram.com/flying.babis

 

Dokazi koji su ga odali

Na današnjoj konferenciji za novinare grčka policija je detaljno objasnila kako je rasvetlila ovo ubistvo.

Direktor bezbednosti Grčke Petros Tzeferis govorio je o metodu rada policije koja je, kako je rekao, izgradila odnos poverenja za suprugom žrtve.

Potom se direktor forenzičkih laboratorija kompanije ELAS Penelope Minjati osvrnula na istraživanje koje su sprovele laboratorije: za otiske prstiju, DNK, pa čak i kreiranje skica navodnih razbojnika. Ipak, presudna je bila digitalna analiza podataka u kojoj su se pojavila značajna odstupanja u svedočenju Anagnostopulosa.

Podaci sa mobilnog telefona Babisa Anagnostopulosa pokazali su da policiji nije pričao istinu. Naime, aplikacija koja broji korake pokazala je, da je u vreme kada je policiji rekao da je bio vezan, on zapravo hodao.

Memorijska kartica iz sigurnosne kamere uklonjena je u 1:20 iza ponoći, a razbojnici su navodno ušli u kuću tri sata kasnije. Poslednji snimak na kameri je nastao pola sata posle ponoći i prikazuje pilota kako sedi sa jednogodišnjom ćerkom Lidijom u dnevnoj sobi.

Biometrijski, pametan sat koji je nosila Kerolajn zabeležio je povišen puls, a odmah zatim nikakve znakove života. I sve to mnogo ranije od vremena koje je pilot prijavio policiji.

Babis je potom detaljno ispričao kako je izvršio zločin, te priznao da je Kerolajn prvo ugušio jastukom, a kada se onesvestila zadavio i rukama. Potom je izašao u dvorište i udavio sedmomesečnog psa, te ga okačio na ogradu kako bi priča o pljački bila još uverljivija.

Angelopulos je rekao policiji da ih je slagao samo da "dete ne bi ostalo samo", kao i da se "sve dogodilo u afektu" koji je doživeo zbog svađe sa suprugom.

"Naša ćerka neće znati kakvu je majku imala"

Sa neverovatnom smirenošću Babis se na sahrani svoje supruge pojavio u društvu jednogodišnje ćerke Lidije i održao čak i govor pred svim prisutnima.

Printscreen YouTube/Proto Thema

Babis Anagnostopulos sa ćerkom Lidijom na sahrani svoje supruge Kerolajn

Porodica i prijatelji nesrećne devojke rasplakali su se nakon srceparajućeg govora.

"Pravi sam srećnik što sam te poznavao, još srećniji što si me volela, a najsrećniji jer si majka mog deteta. Lidija će odrastati bez sećanja na tebe, neće ni znati koliko si bila sjajna majka. Bez obzira na to, Kerolajn, koja je najveća radost u mom životu, zauvek će biti sa nama", rekao je.

300.000 evra u humanitarne svrhe

Samo dan nakon ubistva Kerolajn, grčka Ministarstvo civilne zaštite i Ministarstvo finansija Grčke objavila su da će dati 300.000 evra onome ko identifikuje napadače i pomogne u njihovom privođenju pravdi.

Budući da novac nije iskorišćen, ministarstva su danas objavila da će on biti doniran hraniteljskim porodicama i ustanovama sa decom bez roditelja.

(priredila Tara Tomović)

Komentari (0)

Evropa