Evropa

Demonstranti u Tbilisiju traže da Gruzija postane članica EU

Komentari

Autor: Euronews, AFP

20/06/2022

-

23:29

Demonstranti u Tbilisiju traže da Gruzija postane članica EU
Demonstranti u Tbilisiju traže da Gruzija postane članica EU - Copyright Tanjug/AP Photo/Denis Kaminev

veličina teksta

Aa Aa

Desetine hiljada demonstranata okupilo se danas u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, kako bi zahtevali članstvo u EU za ovu bivšu sovjetsku republiku.

Mašući gruzijskim i EU zastavama, oko 60.000 demonstranata okupilo se ispred gruzijskog parlamenta, nekoliko dana nakon što je Evropska komisija preporučila da se sačeka pre nego što se Tbilisiju dodeli status kandidata. Nekoliko proevropskih organizacija i sve opozicione grupe pozvale na "marš za Evropu" kako bi "dokazali privrženost gruzijskog naroda evropskom izboru i zapadnim vrednostima", prenosi Euronews.

"Evropa je istorijski izbor i težnja za Gruzijce, za šta su se sve generacije žrtvovale. Sloboda, mir, održivi ekonomski razvoj, zaštita ljudskih prava i pravde su vrednosti koje nas sve ujedinjuju i koje bi bile zagarantovane integracijom u Evropsku uniju", navode organizatori u saopštenju.

Cilj skupa bio je da se pošalje signal Briselu, pošto lideri EU ove nedelje treba da razgovaraju o tome da li da Gruziji, kao i Ukrajini i Moldaviji daju zvanični status kandidata. Dok je Evropska komisija dala pozitivno mišljenje o Ukrajini i Moldaviji, u petak je rečeno da Gruzija prvo mora da sprovede političke i druge reforme pre nego što se kvalifikuje za status.

Izvršna vlast EU preporučila je da se Gruziji "ponudi perspektiva članstva u EU", što je status koji nema pravnu težinu.

"Na Gruziji je da ubrza (reforme) i krene ka ovim otvorenim vratima. Gruzija sada mora da se politički udruži kako bi osmislila jasan put ka strukturnim reformama i EU. Zato preporučujemo Gruziji da se odluči za evropsku perspektivu, ali da se proceni koliko ispunjava niz uslova pre nego što joj se dodeli status kandidata", prokomentarisala je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Vladajuća partija "Gruzijski san" u Tbilisiju rekla je da je "srećna što postoji konkretna mapa puta", ali i da "žali što Komisija sada ne podržava status kandidata".

Premijer Irakli Garibašvili je u petak takođe pozdravio "istorijsku odluku da se Gruziji da evropska perspektiva", dodajući da će "raditi sa Briselom na sprovođenju svih zahteva i dobijanju statusa kandidata".

Gruzijska vlada je poslednjih godina izložena sve većim kritikama zbog situacije sa ljudskim pravima, a nevladine organizacije izražavaju zabrinutost zbog opadanja slobode izražavanja.

Komentari (1)

IZNOGUD

21.06.2022 08:52

Eeee ako Ursula kaže...😂😂🤣

Evropa