Evropa

Mesec dana kasnije - šta se dešava sa ukrajinskim vojnicima iz Azovstala koje je zarobila Rusija?

Komentari

Autor: Euronews/Natalia Liubchenkova

22/06/2022

-

10:47

Mesec dana kasnije - šta se dešava sa ukrajinskim vojnicima iz Azovstala koje je zarobila Rusija?
Mesec dana kasnije - šta se dešava sa ukrajinskim vojnicima iz Azovstala koje je zarobila Rusija? - Copyright Dmytro Kozatsky Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Pre otprilike mesec dana, Kijev je naredio da se vojnici ukrajinske Azov regimente, koji su ostali kao poslednje uporište u čeličani Azovstal u Marijupolju, predaju ruskim snagama.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je to jedini način da se spasu životi branilaca Mariupolja koji su mesecima bili opkoljeni u fabrici, pod stalnim granatiranjem i bez pristupa osnovnim zalihama. Ovi vojnici trebalo je da se vrate kućama putem razmene ratnih zarobljenika, ali do sada niko od njih nije pušten i vrlo malo se zna o njihovoj situaciji.

Šef puka Azov Denis Prokopenko pozvao je svoju suprugu Katerinu jednom na 30 sekundi, na početku svog zatočeništva. Veza je bila veoma loša, par se jedva čuo, ali Katerina ovaj poziv opisuje kao "srećnu uspomenu".

Tada je saznala da su njen suprug i njegovi saborci u "zadovoljavajućim uslovima", ali je bilo nemoguće znati da li Prokopenko može slobodno da govori telefonom, kao ni proveriti da li su ti uslovi bili i ostali zadovoljavajući na duži rok.

Do danas nema tačnih javnih informacija o broju ukrajinskih vojnika i komandanata odvedenih iz Azovstala. Brojevi koje daju različiti izvori variraju od 1.000 do 2.500. Prvo su prebačeni na teritorije koje nisu pod kontrolom ukrajinske vlade, odnosno u samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku, piše Euronews.

Njen samoproglašeni lider Denis Pušilin nedavno je izjavio da "ima dovoljno materijala da se održi suđenje ukrajinskoj vojsci", i obećao je da će to suđenje biti otvoreno za javnost. Takva suđenja, uključujući i ona u kojima "tužilaštvo" traži najvišu kaznu, nisu retka pojava u DNR - nedavno su na taj način tri strana vojnika iz ukrajinskih oružanih snaga osuđena na smrt.

Ruski istražni komitet saopštio je da će ispitati borce. Kružile su glasine da su neki od njih prebačeni u Rusiju. Ukrajinska strana nije mogla da potvrdi da li su svi Ukrajinci ostali u Donjeckoj oblasti, na teritorijama koje nisu pod kontrolom ukrajinske vlade.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov rekao je pre nedelju dana da u proces razmene nisu uključene samo Ukrajina, već i međunarodne institucije. On je to nazvao "veoma delikatnom stvari" koju "ne bi trebalo ometati". Takođe, on je istakao i da "zapravo nema mnogo toga da se kaže o ovom slučaju"

Ukrajinska strana kaže da je pregovarački proces "visoko poverljiv", dok su porodice zarobljenih vojnika zabrinute da će njihovi najmiliji biti zaboravljeni. Oni traže od stranih novinara da pokušaju da posete mesto gde se nalaze ratni zarobljenici, a da Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji ima mandat da posećuje ukrajinske vojnike, proveri uslove njihovog zatočenja.

Crveni krst je zabeležio da ukrajinski vojnici napuštaju kompleks čeličane Azovstal, kako bi znali koji od njih su zarobljeni. Zahvaljujući tome, porodice vojnika znaju samo da da li je osoba za koju se raspituju odveden živa u zarobljeništvo, ali ne mnogo više od toga.

Komentari (0)

Evropa