Evropa

BBC: Prva odšteta zbog smrti izazvane vakcinacijom "AstraZenekom" u Velikoj Britaniji

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2022

-

08:27

BBC: Prva odšteta zbog smrti izazvane vakcinacijom "AstraZenekom" u Velikoj Britaniji
Tanjug/AP/Eugene Hoshiko - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Žena u Velikoj Britaniji, čiji je partner preminuo nakon dobijanja vakcine AstraZeneke, postala je prva osoba koja je dobila odštetu zbog smrti izazvane vakcinacijom.

Viki Spit je dobila maksimalnu odštetu u iznosu od 120.000 funti (oko 140.000 evra), ali ona tvrdi da to nije dovoljno i da je nadoknada neadekvatna, javlja BBC. Njen preminuli verenik, rok pevač Zajon (48) iz Alstona u Kambriji, u Engleskoj, razboleo se osam dana nakon što je dobio injekciju i preminuo u maju 2021. godine.

Viki Spit je pozvala hitnu pomoć 13. maja prošle godine kada se Zajonu pogoršalo zdravstveno stanje zbog "mučne" glavobolje, ali šest dana kasnije on je preminuo u Kraljevskoj bolnici Viktorija u Njukaslu.

"U njegovoj smrtovnici je navedeno da je pacijent "umro usled komplikacija od vakcine", prenosi BBC.

Ova 38-godišnjakinja kaže da se zadužila nakon što je izgubila Zajonovu zaradu i smatra da je trebalo da dobije oko 180.000 funti (oko 210.000 evra).

Ona zamera i zbog toga što je morala predugo da čeka na kompenzaciju u skladu sa pravilima britanske Šeme plaćanja odštete za vakcinaciju ustanovljene 1979. godine, dodajući da iznos nije usklađen sa rastom inflacije. Viki Spit kaže da je Zajon bio zdrav, u dobroj fizičkoj formi i da je imao dobre šanse da preživi da je lečenje započeto ranije.

Dodala je da su Zajonovi jetra i bubrezi donirani nakon njegove smrti i da je doniranje njegovih organa pomoglo da se spasu životi tri osobe. Džejms Bel, partner u specijalizovanoj advokatskoj kancelariji za sporove nastale zbog medicinskog nemara takođe smatra da britanski sistem isplate kompenzacije nije dovoljno usklađen.

"Iako mi je drago što je Viki uspela da dobije neku restituciju za sve poteškoće sa kojima se suočila nakon Zajonove smrti, šema isplate jednostavno nije usklađena", kazao je Bel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa