Evropa

Saracin: Jasno tražiti od Srbije da se priključi sankcijama Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2022

-

13:43

Saracin: Jasno tražiti od Srbije da se priključi sankcijama Evropske unije
Manuel Saracin - Copyright profimedia/Dorothée Barth/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik nemačke vlade za Balkan Manuel Saracin izjavio je da od Srbije treba "jasno tražiti" da se priključi sankcijama EU prema Rusiji a da pritom za Beograd "ne može da bude izgovor" da uvozi ruski gas jer ga uvozi i Nemačka.

U razgovoru za Dojče vele (DW), Zaracin, političar vladajućih Zelenih je, odgovarajući na pitanje o tome što Srbija i dalje uvozi ruski gas, rekao "i mi uvozimo gas".

Utoliko se, kako je rekao, s jedne strane mora voditi računa da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stavi do znanja očekivanje da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji, ali da mu se istovremeno "ne da mogućnost da tvrdi kako će to njegovu zemlju ostaviti bez grejanja, jer i mi pazimo da naše odluke kod nas ekonomski imaju sagledive posledice".

On je takođe rekao da predlog Evropske komisije da se smesta dodeli kandidatski status Ukrajini i Moldaviji šalje dobru poruku Zapadnom Balkanu i da ta odluka Brisela pokazuje „geostrateški značaj proširenja EU" i da tu ima "novih impulsa“.

Saracin se zalaže za konkretne korake na samitu EU i Zapadnog Balkana koji se održava sutra u Briselu.

Kaže, krajnje je vreme da se otpočnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te da "Kosovo" dobije viznu liberalizaciju.

Kako je rekao, za BiH i dalje ostaju isti uslovi, a Nemačka se vraća u misiju EUFOR-a posebno kako bi se izbori u oktobru održali u sigurnoj atmosferi.

"Obećanje o proširenju iz Soluna još važi", poziva se Saracin na zaključke EU iz 2003. godine, kada je rečeno da Unija nije potpuna bez balkanskih zemalja. Zato je, kaže nemački političar, ključno da EU pokaže verodostojnost i održi datu reč.

Prema njegovom uverenju, ruske vlasti znaju da se u regionu lako mogu proizvesti negativne posledice, te je zato važno da EU i zemlje Zapadnog Balkana sada budu na istoj strani.

"Zato bih molio sve da što brže dostignu što više saradnje i međusobnih pozitivnih dogovora - pre nego što Kremlj pokuša da profitira od naših zađevica i manjka zajedništva među nama i unutar regiona", dodaje on.

Saracin je ocenio da inicijativa Otvoreni Balkan nije dovoljno inkluzivna nasuprot tome, za Berlinski proces kaže da se sa novom energijom spremaju veliki pomaci: "Na stolu imamo spremna četiri sporazuma koji bi značili veliki korak ka razvoju zajedničkog regionalnog tržišta".

"Nova nemačka Vlada ima čvrsti cilj da se tokom celog mandata intenzivno bavi regionom. Angažovaćemo se dugoročno i strateški", dodaje poverenik Vlade u razgovoru za DW.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

22.06.2022 20:18

Може да тражите, ал неће да добијете, као што сте тражили и до сада, а нисте добили. Цврц

Evropa