Evropa

Reporteri bez granica: Ukrajinski novinar "hladnokrvno ubijen" u šumi blizu Kijeva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

22/06/2022

-

23:33

Reporteri bez granica: Ukrajinski novinar "hladnokrvno ubijen" u šumi blizu Kijeva
Tanjug/AP Photo/Inna Varenytsia - Copyright Tanjug/AP Photo/Inna Varenytsia

veličina teksta

Aa Aa

Reporteri bez granica objavili su izveštaj u kom se tvrdi da su ukrajinski fotoreporter Maks Levin i telohranitelj koji je išao sa njim "hladnokrvno ubijeni", a da su možda pre toga bili ispitivani i čak mučeni.

 Tela Levina i njegovog telohranitelja i prijatelja, vojnika Oleksija Černišova, pronađena su 1. aprila, a njih dvojica ubijeni su 13. marta, navode Reporteri bez granica.

Dvojica novinara koji su poslati na lice mesta kako bi ispitali šta se desilo sa njihovim kolegama, zaključili su da je u pitanju bilo "hladnokrvno ubistvo".

Prema njihovim rečima, Levin je, kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, kontaktirao grupu vojnika koje je znao od ranije, u vreme kada je izveštavao o ratu u Donbasu 2014. godine. Želeo je, kako navode, da izveštava i o ovom ratu tako što će mu prići što je bliže moguće.

Levinov dron izgubljen je 10. marta u šumi blizu sela po imenu Mošun, dok je pokušavao da snimi rusku invaziju na tom području. Kada se vratio, Rusi su već okupirali tu teritoriju, a Levin je po svaku cenu želeo da uzme nazad svoj dron jer je bio ubeđen da su podaci u njemu veoma značajni.

Kada su Reporteri bez granica 24. maja stigli u ovo područje kako bi ispitali šta se desilo, ruske trupe su već otišle, ali su ostavljene mine i druge eksplozivne naprave, navodi se u izveštaju.

Levinov automobil, međutim, i dalje je bio na licu mesta. Reporteri bez granica izbrojali su 14 rupa od metaka na zapaljenom automobilu žrtava.

Na Levinovom telu nije bilo opekotina, a pogođen je sa tri metka, jednim u grudi i dva u glavu.

"Verovatno je ubijen jednim, a možda i sa dva metka iz blizine, kada je već bio na zemlji", navedeno je u izveštaju.

Komentari (1)

IZNOGUD

23.06.2022 07:10

Nisam čuo ( do sada ) da fotoreporteri imaju telohranitelje...?

Evropa