Evropa

Lavrov: Rusija predala Ujedinjenim nacijama predloge Putina za rešavanje prehrambene krize u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

07:53

Lavrov: Rusija predala Ujedinjenim nacijama predloge Putina za rešavanje prehrambene krize u Ukrajini
Sergej Lavrov - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Moskva je stavila na papir sve predloge predsednika Rusije Vladimira Putina za rešavanje prehrambene krize i podnela ih UN, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu državnoj televiziji Belorusije Lavrov je rekao da zabrinjava sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje.

"Ne isključujem da je i sekretarijat UN pod najsnažnijim uticajem onih koji žele da upravljaju spolja Organizacijom", kazao je Lavrov.

On je dodao da ova situacija stvara probleme mnogim zemljama u razvoju, preneo je Sputnjik.

"Generalni sekretar UN svojim delovanjem produžava prehrambenu krizu, ne daje mogućnost da se brzo pošalje žito u ta područja. To je za žaljenje", istakao je Lavrov.

On je podsetio da su predstavnici UN prethodno posetili Rusiju kako bi razgovarali o ovoj temi.

Osim toga, u Moskvi je boravio i sam generalni sekretar UN Antonio Guteres.

"Predsednik Rusije Putin mu je detaljno objasnio da postoji elementarni način, bez ikakvih pregovora, memoranduma - put kroz Belorusiju. Za to je potrebno samo da se obezbedi sva logistika i finansijski lanci. Postoje i druge, skuplje trase isporuke hrane preko Rumunije i Poljske", rekao je ruski šef diplomatije.

Za blokadu ukrajinskih luka on je optužio Kijev.

Podsetio je da Oružane snage Rusije od marta otvaraju bezbedne koridore od miniranih teritorijalnih voda Ukrajine do Bosfora.

"Spremni smo da sarađujemo sa Turcima. Ali za to Ukrajinci moraju da očiste luku. Oni to ne žele da urade", rekao je Lavrov.

"Gutereš istovremeno pokušava da reši pitanja izvoza žita iz ukrajinskih luka, ne vodeći računa o koridorima koje svakodnevno otvaramo. On želi da se prvo dogovori oko ukrajinskog žita, pa onda oko ruskog", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa