Politika

Srbija između Lavrova i Šolca: Možda neće biti klastera, ali evropski put otvara prilike za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

22:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pravnik Milan Antonijević ocenio je da se otkazivanje posete ruskog diplomate Sergeja Lavrova mogla očekivati i da bi Srbija trebalo da se okrene EU i najavljenom dolasku nemačkog kancelera Olafa Šolca. On je u emisiji Euronews veče rekao da Evropa želi da završi proces pridruživanja i da očekuje veliko ubrzanje Srbije kada su evrointegracije u pitanju. 

"Srbija je korak napravila u UN i UNESCO priklanjajući se zemljama koje su osudile agresiju Rusije u Ukrajini. Srbija trenutno okleva sa uvođenjem sankcija, nije bila histerija oko Lavrova, nego je to poseta koju je incirala Moskva i možda je bolje što se ovako dogodilo", rekao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, Srbija ima stabilne partnere u EU, partnere koji vide interes da se Zapadni Balkan integriše i prevaziđu sukobi u regionu, koji su nas godinama opterećivali. 

"Srbija i region su u posebnom položaju, imamo evropske integracije, okrenuti smo EU, naši partneri su tamo. To je put koji treba da sledimo, možemo izabrati pogrešan put, ali mislim da smo čvrsto usmereni ka Evropi. Srbija nema ekonomski značaj za Rusiju i osim NIS-a nemamo veću saradnju", rekao je Antonijević.

Euronews/Printscreen

Milan Antonijević

Smatra da Srbija ne bi trebalo da okleva kada je saradnja s Biselom u pitanju jer se najavljenom posetom Olafa Šolca otvaraju nove prilike za našu zemlju.

"Tražiće od nas odlučnost, ne znam zašto bismo oklevali, otvaraju se prilike za Srbiju. Možda neće biti reči o klasterima, ali govorimo o otvaranju nekih drugih mogućnosti i fondovima, o investicijama koje su najavljivane. To su teme koje su mnogo značajnije u ovom trenutku", dodao je Antonijević.

Pravnik Filip Živanović smatra da otkazana poseta ruskog šefa diplomatije predstavlja histeriju prema Srbiji koja je usmerena ka Rusiji i ima za cilj da "nas tretira kao male Rusa na Balkanu".

"Ovo je jasna poruka da neće dopustiti bilo kakvo povezivanje Beograda i Moskve, pa makar to bila i portokolarna poseta. Mi jesmo u širem kontekstu politički neutralni, naše opredeljenje je da težimo EU, ali dužni smo da gledamo svoje interese posebno kada u Briselu ima nekoliko različitih stavova kada su sankcije Rusiji u pitanju", rekao je Živanović.

Euronews/Printscreen

Filip Živanović

On je dodao da je Moskva mogla da očekuje ovakav scenario i nedolazak Lavrova u Beograd.

"Verovatno su mogli da očekuju s obzirom na svu rusofobiju koja je prisutna već nekoliko meseci. Mogli su da očekuju ovako nešto, verovatno nisu očekivali da će Zapad ići toliko daleko da napravi takav korak kao što je zatvaranje neba za prelet aviona", rekao je Živanović. 

Kako kaže, Srbija se trenutno nalazi u delikatnoj situaciji, a pritisak će biti veći kako se bude odvijao rat u Ukrajini. 

"Ameriku treba očitavati u svemu ovome, ona vuče konce iz senke, diriguje pritisak i stavlja pod veliki znak pitanja samostalnost Brisela. Pritisak će se zaoštravati i biće sve veći - Srbija je najsvetliji primer samostalnosti i suvernosti, ne priklanjajući se suludoj ideji uvođenja sankcija, koju sprovodi EU, a to je na neki način geopolitka štrajka glađu", ocenio je Živanović.

Kada je poseta Olafa Šolca u pitanju, Živanović smatra da bi Srbija mogla da dobije neku vrstu "žutog kartona", jer se nije svrstala u tabor.
 

Komentari (0)

Srbija