Evropa

Političke promene u Austriji, istraživanje pokazalo da vladajućoj Narodnoj partiji Austrije pada popularnost

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

12:31

Političke promene u Austriji, istraživanje pokazalo da vladajućoj Narodnoj partiji Austrije pada popularnost
Tanjug/AP/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanja javnog mnjenja već duže vreme ukazuju na dramatičan pad popularnosti vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) kancelara Karla Nehamera, a najnovija i da bi ta stranka mogla uskoro pasti na treće mesto po podršci Austrijanaca.

Istraživanje instituta "Lacarsfeld" pokazuje da bi u ovom trenutku 31 odsto Austrijanaca glasalo za najveću opozicionu stranku - Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO). Na drugom mestu se nalazi OVP sa svega 21 odsto glasova, ali isto toliko glasova ima i desničarska Slobodarska partija (FPO).

Dok je podrška OVP pala u odnosu na prošlu nedelju za jedan odsto, FPO-u raste za dva procenata. Prvi put od 2017.godine FPO ima isti broj glasova kao OVP.

Na četvrtom mestu je Neos sa 11 odsto glasova, za jedan procenat manje nego prošle nedelje.Tek potom slede Zeleni sa devet odsto glasova.

Time OVP i Zeleni, koji čine vladajuću koaliciju, zajedno imaju svega 30 odsto podrške građana, za jedan odsto manje nego što ima sama SPO, što jasno pokazuje nezadovoljstvo građana aktuelnom vladom Austrije.

U ovom trenutku u parlament ušla bi još stranka antivaksera "Ljudi, sloboda, osnovna prava" (MFG) za koje bi glasalo četiri odsto Austrijanaca.

Inače OVP je još u januaru bila na prvoj poziciji političke scene, ali je niz skandala, i oklevanje u borbi protiv poskupljenja skupo koštalo narodnjake.

Zanimljivo je da bi Austrijanci, ako bi mogli direktno birati kancelara, glasali za lidera OVP Karla Nehamera, koji trenutno može računati na 21 odsto glasova.

Na drugom mestu je šefica SPO sa 17 procenata, a zatim sledi Herbert Kikl, lider FPO sa 11 procenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa