Evropa

Predsednik Austrije: Ugalj samo za kriznu intervenciju

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2022

-

09:39

Predsednik Austrije: Ugalj samo za kriznu intervenciju
Predsednik Austrije: Ugalj samo za kriznu intervenciju - Copyright Tanjug/AP/Phelan M. Ebenhack

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izrazio je razumevanje za odluku austrijske vlade da privremeno reaktivira elektranu na ugalj, ali poručio da je to samo intervencija zbog krize.

"Mora biti jasno da je to samo intervencija u krizi na osnovu sadašnje situacije", naglasio je Van der Belen u izjavi agenciji APA.

Prema njegovim rečima, rat Rusije protiv Ukrajine je ubrzao, u osnovi, napore za izlazak iz fosilnih goriva.

"Međutim, više država, među kojima su Austrija i Nemača, nalaze se pred kratkoročnim i srednjeročnim velikim problemima", rekao je on u vezi sa visokom zavisnosti dve države od ruskog gasa i nafte.

Van der Belen je kazao da je kratkoročno, i da se na toj reči mora insitirati, može doći do potrebe da se u različitim zemljama pređe na fosilna goriva, od kojih se bilo odustalo, kako bi se zamenile elektrane na gas ili naftu.

Počele pripreme

Nakon odluke austrijske vlade da, usled smanjenja isporuka ruskog gasa, reaktivira poslednju elektranu na ugalj u zemlji, u postrojenju Melah počele su pripreme.

Kristof Kurcman-Fridl, koji je u energetskom koncernu "Ferbund" zadužen za elektranu Melah, kaže da je potrebno između dva i četiri meseca za ponovo pokretanje tehnike u elektrani.

U intervjuu dnevniku "Kronen cajtung", kazao je da je neophodno nabaviti ugalj, i da je nepoznanica koliko je moguće uopšte ga kupiti na svetskim tržištima.

Objasnio je da je potrebna specijalna vrsta uglja, koju je elektrana, koja je radila 34 godine, i koja je 2020."ugašena", nabavljala iz Nemačke, odakle nisu moguće kratkoročne isporuke, pa je potrebno pretražiti međunarodna tržišta.

On je istakao da je dalje pitanje koje mora da se reši određivanje koliko je ljudi potrebno za rad u elektrani.

Upitan koliko je bila ispravna odluka o "gašenju" elektrane 2020.godine, rekao je da je u vezi zaštite životne sredine razumljiva odluka, ali se sada vidi da je dobro što nije još ništa izmenjeno u elektrani, pa može ponovo da "proradi".

Elektrana Melah koristila je u "normalnim" godinama 400.000 tona uglja, a njen kapacitet je 240 megavati.

Melah je jedina elektrana na ugalj u Austriji koja može biti reaktivira, jer je tek pre dve godine zatvorena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa