Evropa

Fon der Lajen apelovala na Evropljane: Smanjite grejanje za dva stepena, uštedećemo sav gas iz Severnog toka 1

Komentari

Autor: Fonet

24/06/2022

-

21:57

Fon der Lajen apelovala na Evropljane: Smanjite grejanje za dva stepena, uštedećemo sav gas iz Severnog toka 1
Tanjug/AP/Michal Dyjuk - Copyright Tanjug/AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas Evropljane da se pripreme za nestašicu gasa i ukazala da će štednja energenata biti neophodna.

"Ako ljudi u Evropskoj uniji smanje grejanje za samo dva stepena i podignu temperaturu klima-uređaja takođe za dva stepena, to bi uštedelo količinu energije jednaku ukupnoj količini gasa koji se isporučuje iz Rusije gasovodom Severni tok 1", rekla je Fon der Lajen, prenosi Hina.

Ona je posle samita Evropske unije u Briselu istakla da u tome ima dosta potencijala i poručila da je neophodno ulagati u obnovljive izvore energije.

Mnoge evropske zemlje u velikoj meri zavise od ruskih energenata, a Rusija je već zaustavila isporuku gasa za 12 država Unije, kazala je Fon der Lajen.

Nemački ministar privrede Robert Habek takođe je pozvao potrošače da štede energiju, a već je aktivirao drugi nivo vladinog plana za vanredne situacije sa gasom.

"Najbolje je da se uvek nadate najboljem, ali da se pripremate za najgore i upravo to sada radimo", kazala je Fon der Lajen.

Iako su potrebne nacionalne mere usmerene na domaća tržišta, predsednica Evropske komisije je zatražila koordinisano delovanje u celoj Uniji, kazavši da je neophodna detaljna analiza situacije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa