Biznis vesti

Smanjenje isporuke ruskog gasa pogodilo 12 članica EU: Nemačka pokreće drugu fazu plana za vanredne situacije

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

23/06/2022

-

15:12

Smanjenje isporuke ruskog gasa pogodilo 12 članica EU: Nemačka pokreće drugu fazu plana za vanredne situacije
Smanjenje isporuke ruskog gasa pogodilo 12 članica EU: Nemačka pokreće drugu fazu plana za vanredne situacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Smanjenje isporuka ruskog gasa je pogodilo 12 zemalja članica Evropske unije, izjavio je danas visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans.

Timermans je rekao da je deset od 27 članica Unije izdalo "rano upozorenje" vezano za snabdevanje gasom, što je prvi i najniži od tri definisana nivoa krize prema propisima EU o bezbednosti snabdevanja energijom, prenosi Rojters.

Od zemalja EU se zahteva da imaju razrađene planove o tome kako će upravljati poremećajima u snabdevanju za sva tri moguća nivoa energetske krize.

Nemačka pokreće drugu fazu plana za vanredne situacije

Nemačka će danas pokrenuti drugu od tri faze svog plana za vanrednu situaciju s gasom, ali klauzula koja omogućava komunalnim preduzećima da prenesu rastuće cene gasa na potrošače za sada neće biti aktivirana, javlja Rojters pozivajući se na dobro upućene izvore u dešavanje.

Pokretanje faze dva „alarmnog“ programa, planirano je za trenuntak kada vlada uoči visok rizik od dugoročne nestašice gasa, i teoretski omogućava komunalnim preduzećima da prebace troškove visokih cena na industriju i domaćinstva i tako pomognu da se smanji potražnja.

Suočena sa opadajućim dotokom gasa iz Rusije, najveća evropska ekonomija je krajem marta pokrenula prvu fazu svog plana za vanredne situacije. Prelazak na fazu dva je stvar o kojoj se spekuliše otkako je ruski dobavljač Gasprom prošle nedelje smanjio isporuke gasovodom Severni tok jedan na samo 40 odsto kapaciteta.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je odbilo komentar, budući da će danas održati konferenciju za novinare ovim povodom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis