Evropa

Francuski železničari pozvali na generalni štrajk 6. jula, traže povećanje plata

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

21:40

Francuski železničari pozvali na generalni štrajk 6. jula, traže povećanje plata
Francuski železničari pozvali na generalni štrajk 6. jula, traže povećanje plata - Copyright Tanjug AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Francuski sindikati Sud Reil, CGT i CFDT objavili su danas zajednički poziv na generalni štrajk železničkih radnika 6. jula, kako bi se izborili za povećanje plata zbog rastuće inflacije.

"Pored drugih radnika u Francuskoj i Evropi, železničari su snažno pogođeni eksplozivnim rastom inflacije, moramo dejstvovati kako bismo dobili povećanje plata", navode sindikati u zajedničkom saopštenju, prenosi Rojters.

Radnici na železnici će se pridružiti sve većem broju zaposlenih u širokoj lepezi delatnosti - počev od naftog sektora, aerodroma, vazdušnog saobraćaja do kamionskog transporta - koji štrajkuju zahtevajući povećanje plata kako bi nadoknadili rastuće troškove života.

Socijalni nemiri pritiskaju francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegovu vladu usred političke krize, nakon što su on i njegova centristička partija izgubili kontrolu nad parlamentom na izborima prošle nedelje, navodi Rojters. Makronovi protivnici za sada isključuju bilo kakav oblik koalicije ili pakta sa njegovom strankom.

Radnici u francuskim rafinerijama nafte TotalEneržija stupili su danas u štrajk.

Kompanija je saopštila da je preduzela korake da obezbedi da njena mreža benzinskih stanica i njeni klijenti budu dovoljno snabdeveni tokom vikenda.


 

Komentari (0)

Evropa