Evropa

Veliki protest antiglobalista u Minhenu: Demonstranti izneli niz zahteva za lidere G7

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2022

-

22:34

Veliki protest antiglobalista u Minhenu: Demonstranti izneli niz zahteva za lidere G7
Tanjug/AP/Matthias Schrader - Copyright Tanjug/AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Oko 4.000 antiglobalista demonstriralo je u Minhenu noseći trasparente na kojima je pisalo "Zaustavite rat, Rusija, SAD/NATO ruke dalje od Ukrajine" i "Imperijalizam počinje ovde", tražeći od lidera Grupe 7 industrijski najrazvijenih zemalja da preduzmu akcije protiv siromaštva, klimatskih promena i gladi u svetu.

Demonstranti zahtevaju da se okonča zavisnost od ruskih fosilnih goriva i traže od G7 da izdvoji više sredstava za prevenciju kriza, upravljanje građanskim sukobima, ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i očuvanje životinjskog i biljnog diverziteta, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Matthias Schrader

 

Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Japana sastaće se sutra na trodnevnom samitu u nemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima sa ciljem da povećaju pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini stvorile nestašice hrane i energenata širom sveta.

"Danas ponovo demonstriramo jer smo shvatili da se ništa nije poboljšalo. Sve to traje tako dugo", rekla je demonstrant Liza Munc.

Današnje proteste u Minhenu sponzorisalo je više od 15 organizacija, među kojima su i WWF Nemačka, Okfam, Grinpis i Hleb za svet.

Policija je ranije saopštila da očekuje oko 20.000 demonstranata u Minhenu, ali na protestu koji je počeo u podne pojavilo se manje ljudi, preneo je ranije AP.

Ranije danas članovi organizacije za borbu protiv siromaštva Oksfam učestvovali su na drugačijem protestu u Minhenu noseći ogromne glave lidera G7 i zahtevajući više globalne jednakosti.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer pozvala je danas učesnike protesta da se uzdrže od nasilja, a oko 18.000 policajaca raspoređeno je oko mesta protesta i održavanja samita G7.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa