Evropa

Makron traži da premijerka Born predloži novu akcionu vladu

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2022

-

23:39

Makron traži da premijerka Born predloži novu akcionu vladu
Makron traži da premijerka Born predloži novu akcionu vladu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je od dosadašnje premijerke Elizabete Born da predloži novu "akcionu vladu" koja će biti imenovana početkom jula.

U intervjuu koji je Makron dao agenciji AFP, ponovio je da dugoročno ima poverenje u Elizabet Born i potvrdio da je odbio njenu ostavku nakon očiglednog izbornog poraza prošle nedelje i gubitka apsolutne većine u parlamentu, prenosi Rojters.

Pod pritiskom da pristane na političke kompromise, Makron je pokušao da dopre i do svojih političkih protivnika, tražeći im da iznesu ideje za usvajanje novih zakona u duboko podeljenom parlamentu Francuske.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je nedavno da je veoma uveren u to da je u stanju da napravi kompromise u parlamentu, gde je njegova opcija izgubila apsolutnu većinu.

Francuski lider je ranije ove nedelje pokušao da ponovo dopre do svojih političkih protivnika, tražeći od njih da razmisle o tome kako bi fragmentisan parlament mogao da donosi zakone, pošto je priznao da trenutna politička kriza zahteva drugačiji pristup, prenosi Rojters.

Dodaje se da je Makron uživao punu kontrolu nad parlamentom tokom svog prvog mandata od 2017. godine, ali birači koji su ga ponovo izabrali za predsednika u aprilu, doneli su odluku da njegova opcija izgubi apsolutnu većinu u parlamentu prošle nedelje, što znači da predsednik Francuske sada mora da nađe podršku među svojim političkim rivalima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa