Evropa

Haos s letovima u Evropi: Protesti i kovid prizemljili avione, srpski putnici iz Rima se vraćaju, u Frankfurtu se čeka

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2022

-

17:26

Haos s letovima u Evropi: Protesti i kovid prizemljili avione, srpski putnici iz Rima se vraćaju, u Frankfurtu se čeka
Euronews/Slađana Pejić: profimedia - Copyright Euronews/Slađana Pejić: profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Zbog otkazivanja letova oko 300 putnika iz Srbije od sinoć se nalazi na aerodromima u Rimu i Frankfurtu. Za njih 77 koji su bili u Rimu pronađeno je rešenje da put do Beograda nastave autobusima, dok generalni konzul Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović kaže da se za putnike koji su u tom gradu traži rešenje.

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić potvrdio je ranije danas da će 77 putnika iz Srbije koji u Rimu čekaju zbog otkazivanja jučerašnjeg leta Viz era za Beograd danas u 16.30 sati krenuti autobusima za Srbiju.

Aleksić je za Tanjug rekao da su se oni izjasnili da žele da se autobusima vrate u Srbiju, a da će se ostali putnici vratiti sutra ili prekosutra u privatnoj režiji.

Ambasador Aleksić je naveo da će autobusi doći po putnike u hotel i da će oni odatle krenuti za Srbiju. "Nismo videli izglede za neki novi let Viz era", dodao je Aleksić i izrazio zadovoljstvo što je pronađeno rešenje.

Kako je za Euronews Srbija rekla jedna od putnica sa aerodroma Jasmina Babičković, putnici su dobili dve opcije, ili da prihvate prevoz autobusom ili da o svom trošku traže drugi let.

"Smeštaj i hrana je obezbeđena do utorka, a prevoznik Viz er se oglašavao samo putem mejl izvinjenja i objašnjenjem koje opcije nude za povrat novca", rekla je Babičković.

Prema njenim rečima, ambasador je bio sa srpskim državljanima od jutra i pokušavao da pronađe rešenje.

Reč je letu Viz era 68327 koji je juče u 17.45 sati trebalo da poleti za Beograd.

Za one koji su ostali u Rimu, uz pomoć naše ambasade, države Srbije i aerodroma "Čampino", obezbeđen je smeštaj za dve noći.

Generalni konzul Srbije u Frankfurtu: U kontaktu smo sa predstavnicima Lufthanze, tražimo rešenje

Generalni konzul Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović izjavio je danas da se u kontaktu sa predstavnicima Lufthanze pokušava da državljanima Srbije, koji su od sinoć na aerodromu u Frankfurtu, organizuje brz i siguran povratak za Srbiju, direktno iz Frankfurta ili preko drugih aerodroma.

Radovanović je za Tanjug rekao da se traži najbolje moguće rešenje u datim okolnostima, u saradnji sa MSP i Vladom Srbije, a u dogovoru sa putnicima.

Od sinoć se grupa od oko 100 srpskih lekara nalazi na frankfurtskom međunarodnom aerodromu, jer zbog kašnjenja leta iz Lisabona nisu uspeli da se ukrcaju na let za Beograd.

"Sa svojim saradnicima iz konzulata nalazim se na aerodromu, gde zajedno sa organizatorima i vođama puta pokušavamo da nađemo rešenje za situaciju u kojoj su se našli lekari, a koja je dodatno otežana zbog štrajka radnika Lufthanze i velikog broja otkazanih letova", rekao je Radovanović.

Naveo je da je danas Lufthanza preuzela troškove hotelskog smeštaja za putnike koji su na listama za sutrašnje letove prema Beogradu, a da će generalni konzulat u Frankfurtu i dalje pratiti situaciju dok problem ne bude rešen.

Er Srbija morala da otkaže i drugi let iz Beograda za London

Er Srbija je bila prinuđena da otkaže današnji drugi let između Beograda i Londona zbog smanjenog kapaciteta zemaljskog opsluživanja na aerodromu Hitrou.

Kako je saopštila Er Srbija, to je drugi let iz Londona koji su morali da otkažu u poslednja dva dana iz istih razloga, po dobijanju informacije sa aerodroma Hitrou.

Uzrok problema protesti zaposlenih i korona virusa

Podsetimo, kabinsko osoblje u kompanija Rajan er i Brisel erlajns protestuje zbog plata i uslova rada. Ovaj štrak je doneo nove probleme za avio industriju koja se već bori sa nedostatkom osoblja usled problema sa korona virusom. Sa aerodroma u glavnom gradu Belgije otkazano je 30-ak letova u subotu.

Reporterka Euronews Srbija javlja da su na aerodromu u Briselu velike gužve i da se oni koji mogu usmeravaju na druge letove.
Ekipa naše televizije je iz Brisela odletela za Pariz, ali su i na tom aerodromu velike gužve, te su zbog čekanja prtljaga od skoro sat vremena propustili i let za Beograd.

Brisel erlajns podružnica je nemačkog avioprevoznika Lufthanza, čiji radnici takođe štrajkuju što izaziva probleme sa letovima i iz Nemačke, na početku letnje sezone.

Takođe, novi talas infekcija korona virusom zahvatio je i austrijsku nacionalnu aviokompaniju AUA, koja je, samo u subotu, morala da otkaže 52 od 360 planiranih letova. I danas su otkazani brojni letovi, između ostalih i poslepodnevni za Beograd.

Komentari (0)

Evropa