Evropa

Savet bezbednosti UN: Više zemalja traži istragu o granatiranju tržnog centra u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/06/2022

-

23:50

Savet bezbednosti UN: Više zemalja traži istragu o granatiranju tržnog centra u Ukrajini
ДСНС України/dsns.gov.ua - Copyright ДСНС України/dsns.gov.ua

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Norveške, Irske i Ukrajine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvali su na objektivnu i nezavisnu istragu o napadu koji se u ponedeljak dogodio u gradu Kremenčugu u centralnoj Ukrajini, kada su ruske snage pogodile tržni centar u kojem se nalazilo više od 1.000 ljudi.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini zatražio je Kijev.

U saopštenju grupe zemalja se podvlači potreba za objektivnom, profesionalnom i nezavisnom istragom, privođenjem pravdi onih koji krše međunarodno humanitarno pravo i privođenjem pravdi onih koji počine ratne zločine, prenosi RIA Novosti.

Zemlje potpisnice u potpunosti podržavaju tekuću istragu MKS-a, Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine i druge međunarodne istrage o događajima u Ukrajini. U saopštenju se pozivaju sve države da u potpunosti sarađuju kako bi se počinioci priveli pravdi.

Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski sugerisao je da je u Kremenčugu došlo do "ukrajinske provokacije u stilu Buče".

Prema njegovim rečima, već sada "ima previše upadljivih nedoslednosti", što je, kako tvrdi "bilo potrebno kijevskom režimu da zadrži fokus na Ukrajini uoči samita NATO".

Ukrajina je saopštila da je najmanje 18 ljudi poginulo u ruskom raketnom napadu na prepun tržni centar u Kremenčugu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je s druge strane da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Kremenčugu uništile skladište naoružanja i municije, a da je detonacija municije izazvala požar u obližnjem tržnom centru koji u tom trenutku nije radio.

Komentari (0)

Evropa