Evropa

Ulaznica za NATO: Švedska i Finska obećale da će sprečiti finansiranje Radničke partije Kurdistana

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

07:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Švedska i Finska obavezale su se da će istražiti i preduzeti mere da zaustave finansiranja Radničke partije Kurdistana (RPK) i regrutacije ljudi za potrebe te organizacije.

U memorandumu koji su sinoć potpisale sa Turskom u Madridu, uoči samita NATO, Finska i Švedska su se obavezale da će zabraniti aktivnosti regrutovanja za RPK i sve druge terorističke organizacije i njihove podružnice ili srodne grupe i mreže, prenosi TAS.

Osim toga Finska i Švedska će se efikasno i temeljno pozabaviti nerešenim zahtevima Turske za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam, uzimajući u obzir informacije, dokaze i obaveštajne podatke koje je obezbedila Turska, stoji u memorandumu.

Dve nordijske zemlje su se obavezale da će uspostaviti i neophodni bilateralni pravni okviri koji bi olakšao proces usklađivanja sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

U memorandumu koji su potpisali najviši diplomatski predstavnici tri zemlje, Finska i Švedska su se, pored ostalog, obavezale da će obezbediti da državni regulatorni okviri za izvoz oružja omoguće ispunjenje novih obaveza prema saveznicima u skladu sa njihovim statusom članica NATO.

Podrška Turske 

Turska će na samitu NATO u Madridu podržati pristupanje Finske i Švedske alijansi, saopštila je kancelarija finskog predsednika Saulija Ninistea, nakon sastanka delegacija tri zemlje.

Šefovi delegacija tri zemlje su sinoć posle sastanka potpisali zajedničku izjavu u prisustvu Ninistea i švedske premijerke Magdalene Anderšon.

profimedia

 

U zajedničkom memorandum se ističe posvećenost Finske, Švedske i Turske "da pruže punu podršku pretnjama po uzajamnu bezbednost", rekao je Niiniste.

"Konkretne korake u procesu našeg pristupanja NATO dogovoriće saveznici u naredna dva dana, ali ta odluka je sada neizbežna", dodao je.


Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da je uveren da će Finska i Švedska uspešno da se pridruže NATO nakon potpisivanja trilateralnog memoranduma o razumevanju.

"Zadovoljstvo mi je da objavim da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO. Turska, Finska i Švedska su potpisale memorandum koji se bavi zabrinutošću Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma", rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima u Madridu nakon potpisivanja memoranduma.

Pitanje skandinavskih zemalja

Švedska i Finska su se na pregovorima u Madridu obavezale da će odustati od politike embarga protiv turske odbrambene industrije, rečeno je za RIA Novosti u kabinetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Turska je potvrdila podršku politici otvorenih vrata NATO i izrazila podršku pozivu da se Finska i Švedska priključe alijansu u Madridu.

Stefan Goranović/Euronews Srbija

 

Finska i Švedska su 18. maja zbog rata u Ukrajini podnele prijave generalnom sekretaru NATO za ulazak u alijansu. Turska, koja je članica NATO, do sada je blokirala njihove prijave smatrajući da dve zemlje imaju previše blag stav prema organizacijama poput Radničke partije Kurdistana, koja je vodila 38-ogodišnju pobunu protiv Turske tokom koje su stradale desetine hiljada ljudi.

Bajden i Džonson pozdravili sporazum 

Američki predsednik Džonson Bajden pozdravio je postizanje sporazuma Turske, Švedske i Finske, kojim je omogućeno pristupanje dve skandinavske zemlje NATO savezu.

"Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma. To je ključni korak da NATO pozove Finsku i Švedsku, koje će ojačati našu alijansu i pojačati našu kolektivnu bezbednost i sjajan način da se započne samit", napisao je Bajden sinoć na Tviteru.

Vesto o postizanju sporazuma pozdravio je i britanski premijer Boris Džonson.

"Fantastična vest na početku samita NATO. Članstvo Švedske i Finske doprineće da naš sjajni savez bude jači i bezbedniji", poručio je Džonson u objavi na Tviteru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa