Evropa

Turska ipak popustila i podržala ulazak Finske i Švedske u NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2022

-

20:46

Turska ipak popustila i podržala ulazak Finske i Švedske u NATO
Tanjug/AP/Bernat Armangue - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Večeras je na marginama Samita NATO u Madridu postignut načelni dogovor sa Turskom o pristupanju Švedske i Finske Severnoatlanskoj alijansi.

Kako je saopšteno na konferenciji, Turska je ukinula veto na pridruživanje dve nordijske zemlje NATO-u, nakon četvorosatnog sastanka kojem je prisustvovao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, finski predsednik Sauli Ninisto i švedska premijerka Magdalena Anderson.

Tanjug/AP/Bernat Armangue

 

Finski predsednik Ninisto je rekao da je do pomaka došlo nakon što su tri zemlje potpisale memorandum kojim će "pružiti punu podršku protiv pretnji po bezbednost drugih zemalja", što se smatra rešavanjem pitanja koja su sporna za Tursku u vezi sa pridruživanjem dve skandinavske zemlje NATO-u.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da će doći do sastanka turskih i švedskih zvaničnika. Četvorosatni samit je imao za cilj da obuzda prigovore turskog predsednika na ulazak nordijskih zemalja u NATO, a čini se da je pritisak, uglavnom od strane SAD, urodio plodom.

profimedia

 

Ankara, Helsinki i Stokholm će stoga pripremiti zajednički memorandum kako bi se pozabavili zabrinutošću Turske zbog pristupanja dve skandinavske zemlje NATO-u, javili su ranije finski mediji.

Podsetimo Turska, koja je članica NATO, do sada je blokirala njihove prijave smatrajući da dve zemlje imaju previše blag stav prema organizacijama poput Radničke partije Kurdistana, koja je vodila 38-godišnju pobunu protiv Turske, tokom koje su desetine hiljada ljudi stradale.

Spremnost Turske da podrži članstvo Švedske i Finske u NATO-u značajan je pomak u odnosu na prvobitno protivljenje.

"Nijedna od ovih zemalja nema jasan, otvoren stav prema teritorističkim organizacijama. Kako da im verujemo", rekao je tada Erdogan i nazvao ove dve nordijske zemlje "hostelima za teritoriste".

Anderson: Sporazum sa Turskom donosi više sigurnosti NATO

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je da će današnji sporazum sa Turskom o članstvu njene zemlje i Finske u NATO uneti "više sigurnosti'''' u alijansu.

"To je dobro za Finsku i Švedsku, ali dobro je i za NATO, jer ćemo mi uneti dodatnu sigurnost u alijansu", izjavila je Anderson u razgovoru sa izveštačem Asošijeted Presa.

Ona je rekla da bi proces pristupanja NATO trebalo da se okonča "što pre to bolje" i to ne samo zbog Švedske i Finske već i zbog drugih zemalja članica vojnog saveza.

"Ali imamo 30 parlamenata koji ovo moraju da odobre i nikad se ne zna", dodala je Andersonova.

Upitana da li će švedska javnost na sporazum gledati kao na ustupak po pitanjima poput izručenja kurdskih ekstremista koje Ankara smatra teroristima, Anderson je odgovorila da će Šveđani "uvideti da je to dobro za bezbednost Švedske".

Anderson je rekla da nije previše zabrinuta zbog reakcije Moskve na današnji sporazum.

"Rusija je do sada reagovala prilično blago. Možda uviđaju činjenicu da smo partner NATO već duže i moguće je da ne vide ovo kao veliki iskorak", rekla je Anderson.

Bajden i Džonson pozdravili odluku Turske

Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je večeras postizanje sporazuma Turske, Švedske i Finske kojim je omogućeno pristupanje dve skandinavske zemlje NATO savezu.

"Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma. To je ključni korak da NATO pozove Finsku i Švedsku, koje će ojačati našu alijansu i pojačati našu kolektivnu bezbednost i sjajan način da se započne samit", napisao je Bajden na Tviteru.

Vesto o postizanju sporazuma pozdravio je i britanski premijer Boris Džonson.

"Fantastična vest na početku samita NATO. Članstvo Švedske i Finske doprineće da naš sjajni savez bude jači i bezbedniji", poručio je Džonson u objavi na Tviteru.

 

 

 

 

Komentari (1)

Megido

29.06.2022 13:08

Sve te igre ispod žita, pretnje i sukobi, su deo mnogo većeg scenarija, koji kaže da se narodi spremaju za rat s Bogom. Koliko smo blizu tog vremena, govori i činjenica da svi kažu, da svet nikada nije bio u većoj pometnji, strahu i rasulu, kao da sluti svoj skori kraj.

Evropa