Evropa

Turska blokirala pristup "Glasu Amerike" i "Dojče veleu"

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

23:59

Turska blokirala pristup "Glasu Amerike" i "Dojče veleu"
Turska blokirala pristup "Glasu Amerike" i "Dojče veleu" - Copyright AP Photo/Burhan Ozblici

veličina teksta

Aa Aa

Turska agencija za nadzor medija RTUK blokirala je pristup "Glasu Amerike" i nemačkom emiteru "Dojče veleu" zbog toga što nisu podneli zahteve za licence, izjavio je danas član tog nadzornog tela Ilhan Taši.

U februaru su "Dojče vele" i "Glas Amerike" saopštili da neće podneti molbe za dozvole u Turskoj kako to traži RTUK prema zakonu o medijskoj regulativi u zemlji, za koji kritičari navode da ima za cilj povećanje cenzure, preneo je Rojters.

Taši, član odbora RTUK-a iz glavne opozicione Republikanske narodne stranke, napisao je na Tviteru da je sudskom odlukom blokiran pristup servisu "Dojče velea" na turskom jeziku (DW Turkce) i "Glasu Amerike".

"Evo vam slobode štampe i napredne demokratije!", istakao je on.

Ogromna većina mejnstrim turskih medija smatra se bliskim vladi i favorizuje u izveštajima predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saveznike, navela je britanska agencija.

RTUK, čijim odborom za kreiranje politike dominira Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AK) i njeni saveznici, često kažnjava emitere koji su kritični prema vladi, dodala je agencija.

Komentari (0)

Evropa