Evropa

Žiofre: Srbija može da se približi EU u odvajanju komunalnog otpada

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

10:15

Žiofre: Srbija može da se približi EU u odvajanju komunalnog otpada
Žiofre: Srbija može da se približi EU u odvajanju komunalnog otpada - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija može da se približi standardima Evropske unije kada je u pitanju odvajanje komunalnog otpada, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

On je u intervjuu za Novosti rekao da standardi Srbije kao i EU zahtevaju odvajanje otpada i da je cilj EU da reciklira 50 odsto komunalnog otpada.

Na pitanje šta očekuje od Projekta za separaciju kućnog otpada u četiri regiona Srbije koje je otvorio početkom juna u Sremskoj Mitrovici, Žiofre kaže da je taj projekat prva inicijativa za reciklažu tog tipa u Srbiju koju finansira EU.

"Možda će biti prva ove vrste među zemljama kandidatima za članstvo u EU u regionu. EU i zemlje članice EU su u prošlosti sarađivale sa brojnim lokalnim srpskim vlastima na manjim pilot projektima, ali očekuju da će biti u budućnosti biti akcije većeg obima", kazao je Žiofre.

Na pitanje ako projekat uspe i kada se promeni ponašanje građana, da li je planirana podrška za monetizaciju prikupljenog otpada koji se može reciklirati, Žiofre kaže da će to zavisiti od daljig strateških izbora koje donosi vlada.

Naveo je da ako četiri regiona koja su uključena u taj projekat podignu reciklažu u domaćinstvima na 15 odsto, to će značiti da će dodatnih 30.000 tona materijala godišnje ići na srpsko tržište reciklaže.

Kada je reč o aktivnosti Srbije u oblasti zaštite životne sredine, Žiofre kaže da je prema prošlogodišnjem izveštaju o životnoj sredinii klimi Srbija postigla određeni nivo pripremljenosti u oblastima životne sredine i klimatskih promena.

"Srbija bi trebalo da znatno pojača ambicije ka zelenoj tranziciji i fokusira se na izradu ambicioznog nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Srbija bi trebalo da intenzivira rad na primeni i sprovođenju, kao što je obezbeđenje striktnog pravila o proceni uticaja na životnu sredinu, zatvaranje deponija neuskađenih sa zakonom, poboljšanje kvaliteta vazduha i vode", kazao je Žiofre.

Dodao je i da je potrebno da Srbija unapredi administrativne i finansijske kapacitete centralne i lokalne vlasti, naročito, kaže, u agenciji za zaštitu životne sredine i ekološkim inspekcijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa