Evropa

Žiofre: Proces pristupanja za Ukrajinu biće isti kao za sve

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2022

-

12:42

Žiofre: Proces pristupanja za Ukrajinu biće isti kao za sve
Žiofre: Proces pristupanja za Ukrajinu biće isti kao za sve - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije Evropske unije Emanuel Žiofre izjavio je danas da će kontinuitet u Uniji postojati, da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama, kao i da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Žiofre je za RTS rekao da je sutra u Briselu važan sastanak i da je jedna od tema koja će se naći na stolu kandidatura Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

"To je svakako važan korak za EU i istoriju našeg kontinenta. Znamo da je članstvo u EU proces koji zahteva niz reformi. Ukrajina već ima određene sporazume sa EU i obavila je deo posla, ali to će svakako biti dug proces, koji će biti isti kao i za druge zemlje, uključujući i Srbiju", poručio je Žiofre.

Smatra da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da se ide ka normalizaciji odnosa, a da će dve strane odlučiti koji su tačni elementi te normalizacije.

"Važno je da se nastavi sa dijalogom, da se krećemo ka normalizacijom odnosa. Dve strane će odlučiti koji su tačni elementi te normalizacije. I korak po korak ćemo postići bolji život za ljude koji tamo žive", poručio je Žiofre.

Govoreći o brzini procesa pristupanje Srbije u EU, Žiofre je rekao da je ključni aspekt koji odlučuje o tome napredak u ključnim pitanjima, a to je vladavina zakona, demokratija i normalizacija odnosa sa Prištinom.

"Mislim da treba imati na umu da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama. To znači da zemlja kandidat radi na nizu reformi. Kad se te reforme postignu otvaramo nova poglavlja, klastere. I to deluje", rekao je on.

Takođe je ponovio da očekuju da se sve zemlje kandidati usklade sa merama EU.

"Zemlje kandidati imaju obavezu da se progresivno usklađuju sa tim stavovima. Kao sto je Žozep Borelj rekao, očekujemo da Srbija deluje kao iskren kandidat i pouzdan partner našim zajedničkim vrednostima i principima", poručio je Žiofre.

Takođe je kazao da je normalno da će doći do zastoja onoga što su ostvarili, ukoliko ne vide da Srbija jasno prihvata pozicije i dodao da će se sutra u Briselu, razgovarati ne samo o Ukrajini i Moldaviji, već i o načinu kako da se ubrzaju procesi na Zapadnom Balkanu.

Naglasio je da je Francuska obavila izuzetan posao u teškim okolnostima i da je rat u Ukrajini doneo promenu na celokupnoj svetskoj pozornici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa