Evropa

Novi katalonski lider: Pomilovanja su samo "prvi korak" ka pregovorima sa španskom Vladom

Komentari

Autor: Euronews

19/06/2021

-

22:23

Novi katalonski lider: Pomilovanja su samo "prvi korak" ka pregovorima sa španskom Vladom
Novi katalonski lider: Pomilovanja su samo "prvi korak" ka pregovorima sa španskom Vladom - Copyright EPA/ALBERTO ESTEVEZ

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno izabrani lider Katalonije, Pere Aragones, spreman je da otvori novo poglavlje dijaloga sa španskom vladom o nezavisnosti Katalonije, ali i da ojača veze sa evropskim institucijama.

Govoreći za Euronews tokom posete Briselu Aragones je naglasio da je spreman da razgovara sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, kako bi pronašli rešenje za dugogodišnji sukob na severu Španije.

"Naš predlog je jasan - ostvarivanje prava na samoopredeljenje, referendum o nezavisnosti Katalonije i zakon o amnestiji za okončanje represije", rekao je on.

Aragones je izabran za predsednika regionalne vlade prošlog meseca, nakon što je njegova levičarska republikanska stranka postigla dogovor sa drugom velikom partijom, koja se zalaže za oštriji odnos prema Madridu.

"Pomilovanje bi trebalo da bude prvi korak"

Katalonsko pitanje vraćeno je u prvi plan španske politike nakon što je Pedro Sančez ozvaničio svoju nameru da pomiluje 12 separatističkih političara i aktivista koji su 2019. godine proglašeni krivima za pobunu i osuđeni na zatvor. 

Optužbe se odnose na sporni referendum o nezavisnosti 2017. godine, koji je organizovan uprkos tome što ga je centralna vlada smatrala nelegalnim.

Pomilovanja su postala kontroverzna tema poslednjih nedelja, i dodatno su ojačala političke tenzije, a tri glavne opozicione stranke okupile su se da kritikuju Sančezovu vladu.

Opozicija optužuje premijera da je pomilovanja iskoristio kao sredstvo za osiguranje podrške katalonskih partija. Sančezovi socijalisti trenutno vode manjinsku vladu u koaliciji sa levičarskom strankom Podemos, i potrebna im je podrška regionalnih partija.

Anketa Ipsosa objavljena ove nedelje pokazala je da je 53% Španaca protiv pomilovanja, 29% ih podržava, a 18% nema mišljenje po tom pitanju. 

Za Aragonesa bi pomilovanje bio dobrodošao prvi korak za izgradnju međusobnog poverenja. Upozorava, ipak, d abi još dosta toga trebalo da se uradi.

"Pomilovanje je delimično i nepotpuno rešenje. Istina je da predstavlja korak napred koji bi mogao omogućiti oslobađanje političkih zatvorenika. Nećemo to odbiti", rekao je.

Španska vlada odbacuje termin "politički zatvorenici" u kontekstu zatvorenih katalonskih separatista, i tvrdi da su to jednostavno ljudi koji su prekršili zakon.

Prema španskim medijima, pomilovanja će biti poništena ako pomilovani opet počine krivično delo. Zatvorenici će biti pušteni na slobodu i biće oslobođeni glavnih optužbi, ali separatistima će i dalje biti zabranjeno vršenje javnih funkcija.

Politički sukob nije gotov

Pedro Sančez se nada da će ovim pomilovanjima sukob katalonske i državne vlade splasnuti, i da će se tenzije u regionu smanjiti. Aragones, međutim, upozorava da na pomilovanje nije kraj "političkog sukoba".

"Predlog o nezavisnosti Katalonije osporava status kvo španske države i to je razlog zašto postoji politički sukob. Moramo da vidimo da li je španska vlada, u okviru ovog poglavlja dijaloga, spremna da prihvati rešenje poput Ujedinjenog Kraljevstva sa Škotskom ili će se nastaviti praksa nametanja", kaže katalonski lider.

Kontroverza oko pomilovanja dolazi otprilike u isto vreme kada se otvara španska ekonomija, zahvaljujući padu broja novozaraženih koronavirusom i značajno ubrzanom vakcinacijom stanovništva.

Španija bi uskoro trebalo da primi 69,5 milijardi evra bespovratnih sredstava iz EU fonda za oporavak. Sančez je plan oporavka opisao kao "najambiciozniji u novijoj istoriji Španije".

Aragones veruje da bi trenutne okolnosti - njegova nova vlada, pomilovanja i ekonomski oporavak - mogle da pomognu Kataloniji da ojača svoje odnose sa evropskim institucijama.

"Zajednički interesi sa EU"

Od ilegalnog referenduma 2017. godine, pokreti za nezavisnost Katalonije su pokušali da izvrše pritisak na institucije Evropske unije. Međutim, iz EU su odlučili da se drže na distanci i tretiraju ovo kao domaće pitanje koje Španija mora sama da reši.

Ranije ove godine, bivšem lideru Katalonije Karlesu Pućdemonu (koji trenutno živi u Belgiji), oduzet je poslanički imunitet, nakon glasanja u Evropskom parlamentu.

"Uveren sam da su odnosi između Katalonije i evropskih institucija veoma pozitivni, zahvaljujući zajedničkim interesima u vezi sa ekonomskim oporavkom, učešću Katalonije u fondovima EU sledeće generacije, kao i ciljevima EU u pogledu energetske tranzicije, socijalne i ekološke kohezije, koje u potpunosti deli katalonska vlada", rekao je Aragones.

Kaže i da je nova Vlada Katalonije počela da radi pre nekoliko nedelja, i da je još uvek rano da bi se videlo kako će se evropske institucije prema njima postaviti.

"Otvoreni smo. U našem je interesu da imamo najbolji mogući odnos Naš projekat je očigledno proevropski", kaže Aragones.

Komentari (0)

Evropa