Evropa

Privremeni premijer Izraela održao prvi sastanak kabineta

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2022

-

14:19

Privremeni premijer Izraela održao prvi sastanak kabineta
Privremeni premijer Izraela održao prvi sastanak kabineta - Copyright Tanjug/Gil Cohen-Magen/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti premijera Izraela Jair Lapid održao je danas svoj prvi sastanak kabineta otkako je preuzeo funkciju, obećavajući funkcionalnu vladu uprkos političkoj nestabilnosti zbog koje će građani te zemlje izaći na pete izbore za manje od četiri godine.

Lapid je, takođe, upozorio da će Izrael preduzeti sve neophodne korake da se odbrani nakon što je juče oborio tri bespilotne letelice koje je lansirala libanska militantna grupa Hezbolah, preneo je AP.

Izrael će ponovo izaći na birališta 1. novembra, kada će Lapid nastojati da ubedi birače da usvoje njegovu centrističku viziju i spreči da bivši premijer Benjamin Netanijahu, koji je zbačen prošle godine posle više od decenije na vlasti, ponovo vodi zemlju.

Lapidov prethodnik Naftali Benet neće se kandidovati na izborima u novembru.

"Naš cilj je u narednim mesecima da vodimo vladu kao da nema predizborne kampanje. Građani Izraela zaslužuju funkcionalnu vladu u svakom trenutku", rekao je Lapid.

On se suočio sa prvim izazovom juče, kada je Hezbolah lansirao svoju bespilotnu letelicu ka oblasti gde je nedavno postavljena izraelska gasna platforma u Sredozemnom moru.

Čini se da je ovaj potez pokušaj Hezbolaha da utiče na pregovore Izraela i Libana o njihovoj pomorskoj granici, oblasti koja je bogata prirodnim gasom, uz posredovanje SAD, navela je američka agencija.

"Hezbolah nastavlja svoj put terorizma, potkopavajući sposobnost Libana da postigne sporazum o pomorskoj granici. Izrael će nastaviti da štiti sebe, svoje građane i svoju imovinu", kazao je on.

Lapid je prošle sedmice preuzeo funkciju, pošto se prethodno parlament raspustio.

Komentari (0)

Evropa