Evropa

Švedska premijerka odbila da demantuje izjavu Erdogana o izručenju 73 osobe Turskoj

Komentari

Autor: Jutarnji list

03/07/2022

-

18:38

Švedska premijerka odbila da demantuje izjavu Erdogana o izručenju 73 osobe Turskoj
Tanjug/AP/Bernat Armangue - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Švedska premijerka Magdalena Anderson odbila je danas da demanutuje ranije datu izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o tome da je njena zemlja, u nastojanju da postane članica NATO-a, zauzvrat "obećala" da će Turskoj izručiti 73 osobe. Njena neprecizna izajva dodatno je izazvala pometnju i nelagodu u ovoj zemlji, piše Jutarnji list.

"Bila sam ministarka osam godina i nikada nisam govorila o tome šta je rečeno za pregovaračkim stolom. I ovo sada me stavlja u jako tešku situaciju", rekla je socijaldemokratska čelnica u razgovoru sa novinarima.

Inače, u sporazumu koji je u utorak potpisan na samitu NATO-a u Madridu, Šokholm i Helsinki su se obavezali da će "brzo i detaljno" proučiti zahteve Turske o tome da ovoj zemlji izruče određen broj ljudi, ali kako tvrde, nikakvo obećanje nisu dale, već navele da će postupak zavisiti od sudova koji su nezavisni.

Anderson je zapravo pre tri dana kazala da će pitanje izručenja "zavisiti o tom kakve informacije dobiju od Turaka".

"U svim izručenjima nastavljamo da poštujemo švedsko i međunarodno pravo, kao i Evropsku konvenciju o izručenjima", rekla je tada ona. 

Međutim, predsednik Erdogan je u petak izjavio da je potpisan Memorandum sa Finskom i Švedskom i da to zapravo zanči diplomatsku pobedu Turske. 

profimedia

 

Govoreći o borbi protiv terorizma nakon održanog NATO samita, Erdogan je tada kazao da je ono što se dogodilo u kontekstu zahteva Švedske i Finske pokazalo crvenu liniju Turske u pogledu terorizma.

"Kao zemlja koja se gotovo 40 godina bori protiv separatističkog terorizma i kojoj je terorizam odneo na hiljade dece, nemamo strpljanja za prodavanje magle. Memorandum s Finskom i Švedskom je diplomatska pobeda za Tursku", poručio je tada Erdogan.

On je istakao i kako će pomno pratiti njegovu primenu i da će u skladu sa tim preduzimati dalje korake.

"Obećanje Švedske je da nam izruči 73 terorista. Moraju da dovrše zakonske regulative u vezi sa tim što je pre moguće", rekao je Erdogan i poručio da u suprutnom Turska neće ratifikovati ovaj sporazum u svom parlamentu.

Zbog svega toga, piše Jutarnji list, Anderson je danas bila pod pritiskom novinara koji su insistirali da jasno kaže da li je Turskoj dato ovakvo obećanje, al ona je samo ponovila da će Švedska nastaviti da sledi međunarodno pravo kao i da tu odluku moraju da donesu nezavisni sudovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa