Evropa

Istorijska suša u Italiji: Gradovi uvode restrikciju vode za piće, vlada pravi plan za vanrednu situaciju

Komentari

Autor: Euronews

04/07/2022

-

15:38

Istorijska suša u Italiji: Gradovi uvode restrikciju vode za piće, vlada pravi plan za vanrednu situaciju
Ekstremno visoke temperature - Copyright AP/Riccardo De Luca

veličina teksta

Aa Aa

Severni italijanski gradovi Verona i Piza, zbog istorijske suše u ovom regionu uveli su racionalizaciju potrošnje vode za piće u subotu, prenosi Euronews.

Do 31. avgusta voda za piće ne može se koristiti za zalivanje povrtnjaka, bašta i sportskih terena, pranje automobila, punjenje bazena i bilo koje druge aktivnosti koje nisu strogo neophodne, saopštile su tokom vikenda vlasti obe regije.

Korišćenje vode za piće za potrebe domaćinstva i za ličnu higijenu i dalje su dozvoljeni u Pizi i Veroni, u kojima ukupno živi skoro 350.000 ljudi.

Svako ko prekrši ograničenja, koja je u Veroni potpisao novi gradonačelnik Damijano Tomasi, može biti kažnjen do 500 evra (522 dolara).

Međutim, regionalne vlasti Verone su dodale da se "svaka upotreba u gore opisane i zabranjene svrhe, iako nije preporučena, može obavljati samo od 21 do 6 sati ujutru".


Gradonačelnik Pize, Michele Conti, uveo je identična ograničenja za vodu za piće tokom vikenda, sa kaznama u rasponu od 100 do 500 evra.

"To je neophodan akt koji usvajaju mnoge opštine u Toskani i Italiji, kako bi se obezbedile dovoljne rezerve vode za piće u posebno kritičnom letnjem periodu, zbog visokih temperatura, oskudice padavina i povećanja potrošnje turističkoj sezoni", rekao je Konti, a preneo italijanski list Il Mesađero (Il Messaggero).

Više od stotinu opština u severnoj Italiji usvojilo je mere za štednju vode, ali Verona i Piza su jedni od najvećih gradova u regionu koji to čine.

Kao i njeni evropski susedi, Italija se suočila sa neuobičajeno ranim toplotnim talasom, uz ozbiljan nedostatak padavina i topljenje snega sa Alpa, što je povezano sa klimatskim promenama.

U severnoj dolini reke Po, koja proizvodi oko 40 odsto hrane u zemlji, uključujući pšenicu, ovo je najgora suša od 1952. godine.

Oko četiri meseca kiše jedva da je bilo, a vodostaj reke Po, najduže reke u Italiji, je sedam metara ispod proseka.

"Ova suša je jedinstvena u istoriji zbog kombinacije dva faktora - nedostatka kiše i povišene temperature, što je direktno povezano sa klimatskim promenama", rekao je Luka Merkali, predsednik Italijanskog meteorološkog društva.

Jezera Mađore i Garda ispod su prosečnih vodostaja za ovo doba godine, dok je južnije opao i nivo Tibra, koji protiče kroz Rim.

Nestašica vode uticala je i na proizvodnju hidroelektrične energije, koja je naglo opala jer ima manje tekuće vode za napajanje brana.

Hidroelektrane, koje se nalaze u planinskim oblastima severozapadne Italije, proizvode skoro 20 odsto energije u zemlji.

Nekoliko regiona pozvalo je Rim da proglasi vanredno stanje kako bi omogućio dalju finansijsku pomoć i mere civilne odbrane u borbi protiv ovog problema.

Premijer Mario Dragi najavio je će već u ponedeljak Vlada napraviti plan za vanredne situacije za najteže pogođene regione.

Komentari (0)

Evropa