Evropa

Finska i Švedska započele proces ratifikacije članstva u NATO; "Doprinećemo jačanju bezbednosti NATO"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2022

-

10:40

Finska i Švedska započele proces ratifikacije članstva u NATO; "Doprinećemo jačanju bezbednosti NATO"
Finska i Švedska započele proces ratifikacije članstva u NATO; "Doprinećemo jačanju bezbednosti NATO" - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi spoljnih poslova Finske i Švedske potpisali su protokole o ulasku u NATO čime počinje proces ratifikacije.

"Ovo je istorijski trenutak za Finsku, Švedsku, ali i za NATO i našu zajedničku bezbednost", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Protokol su potpisali finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto i švedska ministarka An Linde.

"Pre samo mesec dana Finska i Švedska su podnele zahteve, ali je postojao niz bezbednosnih pitanja koje je trebalo rešiti i uradili smo ono što uvek radimo u NATO - pronašli smo kompromis", istakao je Stoltenberg i podsetio na trilateralni sporazum ove dve zemlje sa Turskom.

Današnjim potpisivanjem protokola Švedska i Finska ulaze u proces ratifikacije članstva u NATO.

"Ovo je dobar dan za Finsku i Švedsku, ali i za NATO. Bićemo još jači, a ljudi će biti sigurniji i to u trenutku kada se suočavamo sa najvećom krizom u poslednjih nekoliko decenija" zaključio je Stoltenberg.

Generalni sekretar rekao je da vrata NATO ostaju otvorena za evropske demokratije koje su spremne da daju doprinos zajedničkoj bezbednosti.

Švedska i Finska: Doprinećemo jačanju bezbednosti NATO

 

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

 

Švedska će, kao buduća članica NATO, doprineti bezbednosti svih saveznika, a ubeđeni smo da će naše članstvo ojačati Alijansu, rekla je ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde u sedištu NATO nakon ceremonije potpisivanja protokola o pristupanju Švedske i Finske Alijansi, čime započinje formalni proces ratifikacije.

"Uradićemo sve što je do nas da doprinesemo kolektivnoj odbrani NATO, rame uz rame sa ostalim saveznicima. Odluka švedske vlade ima veliku političku i javnu podršku u Švedskoj i verujemo da je učlanjenje u NATO najbolji način za Švedsku da osigura nacionalnu bezbednost", rekla je Linte, preneo je sajt NATO.

Ona je dodala da se nada brzom ratifikacionom procesu, pošto je prethodno Turska kočila ulazak ovih nordijskih zemalja u Alijansu, optuživši ih da daju utočište osobama koje smatra teroristima.

"Kao što znate, potpisali smo memorandum o razumevanju između Finske, Švedske i Turske, kako bismo rešili zabrinutost Turske, kada je reč o bezbednosti i terorizmu. Imaćemo zajednički mehanizam za rešavanje problema, tako da se nadam da će sve tri zemlje videti da je ovo dobar memorandum koji će turski parlament prepoznati i ratifikovati", dodala je Linde.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto je rekao da je, sa finske tačke gledišta, dobro da ima dugoročan i vrlo dobar odnos sa Turskom.

"Kada se Turska prijavila za članstvo u EU, bili smo među zemljama koje su se zalagale za taj proces. Imamo blisku saradnju o mirovnim pitanjima sa Turskom. Posetio sam dva puta ovog proleća Tursku. Ova učestala komunikacija će se, naravno, nastaviti tokom ratifikacionog procesa, a u ovom memorandumu smo rešili sva pitanja koja je Turska istakla, uključujući pitanje terorista, Radničke partije Kurdistana, i tako dalje", kazao je Havisto.

On je rekao da iz perspektive Helsinkija, Finska "nije nikakvo utočište za teroriste, niti će to biti".

"Poostravali smo naš zakon. Ova pooštravanja su pomenuta u memorandumu i mislim da su važna. Kako su rekli An i Jens, u sklopu ovog procesa ili mehanizma koji stvaramo, možemo da dobijemo dodatne informacije, što nas raduje. Onda ćemo verovatno moći efikasnije da se borimo protiv terorizma u našoj zemlji", kazao je Havisto.

Protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica NATO-a. Svaka od njih ima različite pravne procedure i moguće je da će do konačnog pristupanja nove dve članice proći i nekoliko meseci, prenosi AP.

Protokol znači da Helsinki i Stokholm mogu da učestvuju na sastancima NATO i imaju veći pristup obaveštajnim podacima ali sve do okončanja procesa ratifikacije neće imati zaštitu po klauzuli NATO koja kaže da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Podsetimo, nakon ruske invazije na Ukrajinu Švedska i Finska, tradicionalno neutralne zemlje, izrazile su želju za članstvom u NATO. Međutim, ubrzo su usledile pretnje vetom na njihovo članstvo od strane Turske, a predsednik Redžep Tajip Erdogan bio je zabrinut zbog bezbednosnih pitanja u ovim dvema zemljama koje je nazvao "hostelima za teroriste".

Na prošlonedeljnom Samitu NATO-a u Madridu, Turska je ipak popustila i odobrila članstvo Finske i Švedske u NATO, uz uslov da će pooštriti svoje bezbedonosne politike. Turska, Švedska i Finska su čak i potpisale trilateralni sporazum čime su se obavezale da će sporna pitanja biti rešena.

 

Komentari (0)

Evropa