Evropa

"Parada jednakosti" u Varšavi, učesnici marša protestvovali zbog homofobije u Poljskoj

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

19/06/2021

-

18:45

"Parada jednakosti" u Varšavi,  učesnici marša protestvovali zbog homofobije u Poljskoj
"Parada jednakosti" u Varšavi, učesnici marša protestvovali zbog homofobije u Poljskoj - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade pripadnika LGBT populacije prošle su danas centrom Varšave na "Paradi jednakosti" tražeći okončanje diskriminacije pripadnika te zajednice u rastućoj plimi homofobije u Poljskoj.

Prava pripadnika LGBT postala su središnji deo šire borbe koja se u Poljskoj vodi između liberala, koji naglašavaju potrebu za tolerantnijim i inkluzivnijim društvom, i verskih konzervativaca, koji osuđuju navodne pokušaje da se uruše tradicionalne vrednosti u većinski katoličkoj Poljskoj, prenosi Rojters.

U moru duginih zastava, simbola LGBT zajednice, učesnici marša okupili su se u centru Varšave ispred visokog zdanja Palate kulture, građene u neogotskom stilu uz glasnu dens muziku.

"Parada jednakosti je proslava LGBT osoba i svih koji moraju da se bore za svoja prava. Homofobija je ogroman problem u Poljskoj i ima puno ljudi koji s tim ne mogu da se izbore i ubijaju se. Situacija LGBT osoba u Poljskoj je tragična i zato sam i ja tu — da ih podržim", rekao je jedan 22-godišnji ugostiteljski radnik.

Liberalni krugovi optužuju i političare i sveštenstvo da podstiču homofobiju u Poljskoj, međutim neki konzervativci uzvraćaju da nemaju ništa protiv homoseksualaca, ali se protive "LGBT ideologiji“.

Ovog vikenda se obeležava dvadeset godina od kada je marš prvi put organizovan, međutim događaj nije 20. po redu jer je u ranim godinama dva puta bio zabranjen od strane konzervativnog gradonačelnika koji nije hteo da se homoseksualnost promoviše na ovaj način, a prošle godine je otkazan zbog pandemije koronavirusa.

Očekuje se da se trenutni gradonačelnik Rafal Trzaskovski pridruži paradi, kao što je to činio i prethodnih godina.

Ovogodišnja parada se održava u manjem obimu od poslednje iz 2019. godine zbog ograničenja pandemije koja su i dalje na snazi.

Komentari (0)

Evropa