Evropa

Nemački Bundestag danas raspravlja o povratku vojnika u BiH i stanju u njoj

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

08:52

Nemački Bundestag danas raspravlja o povratku vojnika u BiH i stanju u njoj
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački Bundestag raspravljaće danas o Bosni i Hercegovini, a na dnevnom redu su odluka vlade o upućivanju vojnika u misiju EUFOR/Althea, kao i rezolucija o situaciji u toj zemlji.

Poslanici treba da usvoje odluku vlade da nemački vojnici ponovo učestvuju u mirovnoj misiji u BiH.

Odluka vlade predviđa upućivanje do 50 vojnika u misiju EUFOR/Althea, sa mandatom do 30. juna iduće godine.

Inače, nemački vojnici poslednji put učestvovali su u mirovnoj misiji u BiH pre deset godina.

Vojnici će, prema ranijim najavama, biti raspoređeni u bazi u Sarajevu i u dva mobilna tima za posmatranje i vezu.

U obrazloženju odluke vlade se navodi da Nemačka i 30 godina posle početka rata i dalje ima veliki interes za održivom stabilizacijom BiH i razvojem miroljubive i demokratske pravne države, koja može obezbediti slobodu i bezbednost građanima.

Cilj je, pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podela, uključenje BiH u EU i evroatlantsku zajednicu.

Aktuelna situacija, ukazuje se u odluci vlade, daje povod za veliku zabrinutost.

Poslanici SPD, Zelenih i FDP u rezoluciji o stanju u BiH zahtevaju da vlada pojača podršku toj zemlji usled rastućih tenzija i separatističkih tendencija.

"Navodne etničke razlike ciljano instrumentalizuju nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama, sa ciljem održavanja sopstvene moći", navodi se u rezoluciji.

Decenijama su, kako se navodi, reforme blokirane, stvoreno povoljno okruženje za korupciju, te pojedini politički lideri sve više koriste separatizam i mržnju, kako bi skrenuli pažnju sa zastoja i frustracije društva, za koje su političke snage krive.

"Posebno političko delovanje nacionalističkih političara kao što su Milorad Dodik, član Predsedništva, i Dragan Čović, lider HDZ-a, imaju za cilj razaranje BiH kao državu i dom mešovitog stanovništva", navodi se u tekstu rezolucije.

Takva politika, konstatuju, predstavlja opasnost po mir u jugoistočnoj Evropi i zbog toga se zahteva od EU, njenih članica i međunarodne zajednice odlučno suprostavljanje.

Komentari (0)

Evropa