Evropa

Borelj i Blinken: Cilj evrointegracija Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2022

-

14:00

Borelj i Blinken: Cilj evrointegracija Zapadnog Balkana
Žozep Borelj i Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žosep Borelj i državni sekretar SAD Entoni Blinken naglasili su danas svoju posvećenost saradnji sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na evropskoj budućnosti regiona.

"EU i SAD su posvećene bližoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Osiguranje stabilnosti i napretka i pretvaranje njihove evropske i evroatlantske budućnosti u stvarnost ostaje naš zajednički cilj”, navode Borelj i Blinken u zajedničkom saopštenju.

Borelj i Blinken u pisanom saopštenju ocenjuju da je "u kritičnom trenutku evropske istorije”, u svetlu ”neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu”, napredovanje Albanije i Severne Makedonije prema EU "ključno za jačanje kohezije i otpornosti celog evropskog kontinenta

”Vođene zajedničkim vrednostima i standardima i merilima EU, obe zemlje su spremne da naprave sledeći korak ka članstvu u EU. Pozdravljamo kompromisni predlog koji uzima u obzir interese i brige i Severne Makedonije i Bugarske na osnovu međusobnog poštovanja, poverenja i razumevanja. Suverena odluka Sobranja Severne Makedonije biće važna za napredovanje”, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik EU i američki državni sekretar podsećaju da su evropske integracije izgrađene na ”duhu kompromisa” i pozivaju na nastavak takvog pristupa među svima koji su uključeni u taj proces.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa