Politika

Mijačić: Dobro je što su lideri Zapadnog Balkana išli u Brisel, članstvo Srbije u EU je ekonomski i nacionalni prioritet

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2022

-

22:01

Mijačić: Dobro je što su lideri Zapadnog Balkana išli u Brisel, članstvo Srbije u EU je ekonomski i nacionalni prioritet
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - Copyright EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić ocenio je danas da je bez obzira na razočaranje prošlonedeljnim odnosom čelnika Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana (ZB) ipak dobro što su lideri regiona otišli u Brisel i dodao da veruje da, iako su ovaj region i Srbija sada možda ostavljeni po strani, to može brzo da se promeni.

"Članstvo Srbije u EU nije samo ekonomski već i nacionalni i strateški prioritet koji je između ostalog naveden i u nacionalnoj bezbednosnoj strategiji i shodno tome Srbija mora da pokaže da je ostala na evropskom putu, bez obzira na izazove i razočaranja kao što je bilo ovonedeljno vezano za razgovore u Briselu", rekao je Mijačić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, od Srbije se očekuju promene u vođenju spoljne politike, naročito kada je u pitanju stav prema Rusiji, a ako se to desi, kaže, mogu se očekivati i promene politike od strane EU.

On je izneo mišljenje da će ukrajinska kriza doprineti da proces evropskih integracije Srbije bude brži iako se to, kako je rekao, sada možda ne vidi.

"Radeći na toj brzini Srbija mora puno toga da učini a prethodnih meseci smo videli pojačanu aktivnost u vezi sa uslovima koji se traže od Srbije, posebno kada je reč o procesu normalizacije odnosa sa Prištinom ali i kada je reč o reformskim procesima u našoj zemlji", istakao je Mijačić.

Ocenio je da iako je samit u Briselu dosta dramatično predstavljen i iako nije otvoren klaster 3. nema razloga za preveliko nezadovoljstvo Srbije, pošto svakako nije ni ocekivano da se ovaj klaster otvori, iako je spreman.

"To oko klastera jeste nepravda, ali bilo je i većih", rekao je Mijačić i dodao da je razočaranje samitom veće u Severnoj Makedoniji nego u Srbiji.

Govoreći o mapi puta, koju su beogradski i prištinski pregovarači usvojili u Briselu, Mijačić je ocenio da je ovaj sporazum pozitivan jer smanjuje konfliktne potencijale na severu KiM.

Ocenio je da je ova mapa puta donekle i ustupak prištinskoj strani da bi se ušlo u pregovore o Zajednici srpskih opština

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija