Evropa

Borelj o blokadi Bugarske: Konsenzus problem, to nije dobro rešenje za donošenje odluka u EU

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

10:21

Borelj o blokadi Bugarske: Konsenzus problem, to nije dobro rešenje za donošenje odluka u EU
Borelj o blokadi Bugarske: Konsenzus problem, to nije dobro rešenje za donošenje odluka u EU - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je danas nezadovoljstvo što u Bugarskoj nema napretka u vezi otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije i poručio da to pokazuje da konsenzus nije dobro rešenje za donošenje odluka u EU.

"Ovaj slučaj pokazuje još jednom da je problem konsenzus u donošenju odluka. Ne možemo nastaviti pošto jedna zemlja blokira. Danas nije dobar dan, jer je trebalo da pokrenemo pristupni proces za dve zemlje, ali to ne možemo, jer jedna država blokira ceo proces. Moramo razmotriti naše metode rada", podvukao je on.

Borelj je ukazao da, međutim, ima jednu lepu vest, a to je napredak u dijalogu Beograda i Prištine u vezi energetike.

"To je veoma važan korak napred, i nastavićemo da radimo dalje. Moguće je da ćemo do kraja meseca imati sastanak na najvišem nivou", rekao je on.

Istakao je da EU mora da uradi sve kako bi Zapadni Balkan bio deo njenog sveta. To će se, kako kaže, učiniti pozivima da zemlje regiona učestvuju na sastancima šefova diplomatija EU i na drugim skupovima.

"Moramo da nastavimo da ne dozvolimo da se evropski plamen ugasi na Zapadnom Balkanu", poručio je Borelj.

Podsetimo, lideri zemalja Evropske unije sastaju se danas na dvodnevnom samitu u Briselu, kome prethodni sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana. Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogućnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju. Na sastanku lidera EU, Srbiju će predstavljati predsednik Republike, Aleksandar Vučić.

Drugi dan samita EU tradicionalno će biti posvećen evrozoni, jačanju bankarske unije i zajedničkog tražista kapitala, a liderima će se na prepodnevnom sastanku u Briselu priključiti i predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe. 

Samit lidera EU 27 završiće se sutra u ranim popodnevnim satima zajedničkom konferencijom za medije predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šetomesečno rotirajuće predsedavanje Unijom.

Detaljnije o svemu u posebnom blogu u kojem možete da pratite dešavanja iz minuta u minut.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa