Politika

Euronews Srbija u Briselu: Packe Bugarskoj i iz regiona i iz EU, poruke o 20 godina čekanja i "problem konsenzusa"

Komentari

Autor: Euroews Srbija

23/06/2022

-

09:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak lidera EU i šest partnera sa Zapadnog Balkana održava se u Briselu. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić. Sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana prethodi dvodnevnom Samitu lidera zemalja Evropske unije u Briselu.

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Briselu iz minuta u minut

14.15 Vučić: Verujem u evropsku budućnost Srbije i regiona

Aleksandar Vučić se oglasio posle sastanka. "Verujem u evropsku budućnost Srbije i regiona. Zajednički ćemo se boriti za tu budućnost, poštujući sebe i verujući da zajedno možemo mnogo toga da uradimo", napisao je na Instagramu.

Vučić je razgovarao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom. 

13.37 Odložena konferencija Mišela i Fon der Lajen

Odložen je termin konferencije za novinare predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen jer je sastanak sa liderima Zapadnog Balkana dugo trajao, javlja reporterka Euronews Srbija. Oni će verovatno o Zapadnom Balkanu govoriti kasnije.

12.32 Džaferović zamolio Mišela da podrži kandidaturu BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas, uoči početka samita EU - Zapadni Balkan, sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom s kojim je razgovarao o evropskoj perspektivi BiH. Uoči samita, Džaferović je saopštio da je zamolio Mišela da na sednici Evropskog saveta podrži dodelu statusa kandididata BiH, prenosi Klix.ba.

12.20 Kakvu će odluku doneti Samit EU o Ukrajini i Moldaviji?

Euronews Srbija je imao uvid u zaključke današnjeg Samita lidera EU u kojima se navodi da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata. Ostaje da se ti zaključci formalno usvoje na sastanku.

12.18 Sastanak EU-Zapadni Balkan još traje, posle su predviđene izjave za medije

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana još je u toku. Nakon sastanka predviđena su obraćanja za medije predsednice Evropske komisije i predsednika Evropskog saveta.

Profimedia

Ursula fon der Lajen, Aleksandar Vučić, Šarl Mišel i Emanuel Makron

12.00 Petkov: Rešenje treba da se nađe u bugarskom parlamentu

Bugarski premijer Kiril Petkov, čijoj vladi je juče izglasano nepoverenje u parlamentu, istakao je da se rešenje za severnomakedonski problem mora pronaći u bugarskom parlamentu i optužio opoziciju za blokiranje.

"Rešenje treba da se traži u bugarskom parlamentu, jer skupština je institucija koja najbolje predstavlja građane", poručio je Petkov pred današnji Samit EU-Zapadni Balkan u Briselu.

On je optužio ranijeg premijera Bojka Borisova, lidera opozicije, da je najodgovorniji za nastalu situaciju. "On vam ujutro kaže da će podržati otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, što je odlična stvar, a potom posle podne blokira parlament. Takvu politiku vodio je i proteklih godina", kritikovao je Petkov svog prethodnika.

11.54 Bečki ekonomski institut: EU da konačno shvati ozbiljno Zapadni Balkan

Koliko je važno dati status kandidata Ukrajini, toliko je bitno da se ne zaboravi Zapadni Balkan, jer bi u suprotnom u zemljama regiona porasla frustracija i skeptičnost prema Uniji, upozorava bečki ekonomski institut WIIW povodom Samita EU-Zapadni Balkan.

"Ne može se nastaviti kao do sada“, istakao je Branimir Jovanović iz WIIW, autor studije o odnosu EU i Zapadnog Balkana.

11.29 Predsednica Evropskog parlamenta: Prosirenje nacin da EU uspostavi bezbednost

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je da je proces proširenja Evropske unije važan i da ga treba posmatrati kao način da EU uspostavi svoju geopolitičku bezbednosnu situaciju kako bi se, kaže, sprečio maligni uticaj trećih zemalja koje imaju drugačije interese.

Mecola je novinarima, uoči početka Samita EU-Zapadni Balkan u Briselu, rekla i da je proširenje uvek bilo posmatrano kao reformski proces za zemlje koje žele da vide Evropu kao svoj dom. Zato je, kaže, danas dan kada bi EU zaista trebalo da otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i razgovore o odobravanju vizno liberazacije sa Kosovom.

"Ovo su stavovi koje ću izneti na Samitu, jer je ovo dan kada treba da se osvrnemo i na Zapadni Balkan, kao na susedne zemlje koje treba da nađu mesto u EU, koja jeste njihov dom", rekla je Mecola.

10.54 Minić za Euronews Srbija: Zajednički odlazak lidera iz Beograda, Skoplja i Tirane dobra odluka 

Stavljajući u fokus samita rat u Ukrajini i kandidaturu Ukrajine i Moldavije za članstvo u Evropskoj uniji, Brisel pokušava da utiče na tok rata - kaže za Euronews Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji. Dodaje da na današnjem Samitu nema mnogo mesta za razgovore o Zapadnom Balkanu i da je zajednički odlazak lidera iz Beograda, Skoplja i Tirane dobra odluka. 

Euronews

10.39 Premijerka Estonije: Moramo dati nadu Zapadnom Balkanu

remijerka Estonije Kaja Kalas istakla je danas, pred Samit EU, da je važno dati Zapadnom Balkanu nadu na evropskom putu. Kalas je se nada rešenju severnomakedonskog pitanja, i podvukla da je ključno da Zapadni Balkan bude deo evropske porodice.

10.30 Zahtevi da Srbija uvede sankcije Rusiji 

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je 14. juna usvojio predlog rezolucije u kojem se od Srbije eksplicitno traži uvođenje sankcija Rusiji. To je postao jedan od glavnih zahteva prema Srbiji na putu ka EU članstvu uoči zasedanja Evropskog saveta i samita EU, Zapadni Balkan.

Euronews

10.23 Balkanska petorka čeka korak dalje, može li kandidatura Ukrajine da je pogura 

Posle današanjeg sastanka u Briselu trebalo da, makar delimično, bude jasnije kakva je evropska perspektiva zemalja regiona i hoće li, kako i kada procesi koji već dugo stoje u mestu, biti otkočeni. Model faznog pristupanja, ali i takozvana geopolitička zajednica koja bi bila prilika da predstavnici regiona sede za istim stolom sa liderima EU i pre članstva, mogli bi se naći za stolom i tokom Samita EU koji će uslediti nakon sastanka sa liderima Zapadnog Balkan. Opširnije u posebnom tekstu.

10.10 Mišel: Postoji politička volja da se učvrsti proces sa Zapadnim Balkanom

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je poručio da je danas odlučujući trenutak za Evropsku uniju.

"Danas pravimo geopolitički izbor. Uveren sam da ćemo danas dati status kandidata Ukrajini i Moldaviji i poslati jasnu poruku o evropskoj perspektivi za Gruziju. Imamo i važan sastanak sa liderima Zapadnog Balkana. Ovo je važan momenat jer postoji politička volja da se dodatno  učvrsti proces sa Zapadnim Balkanom kako bi se poslala jasna poruka. Diskutovaće se i o situaciji sa Bugarskom i o predlogu Francuske, kako bi što pre otpočeli pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom", rekao je Šarl Mišel.

Profimedia

 

10.08 Ðukanović: Važan nastavak dijaloga EU i Zapadnog Balkana

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović istakao je u Briselu da je dobro da se nastavlja kontinuitet dijaloga na najvišem nivou između EU i Zapadnog Balkana.

"Posebno je važno da se na tu temu ne zaboravlja u svetlu novih geopolitičkih okolnosti, a to je agresija na Ukrajinu. Taj momenat je dodatno ukazao na značaj dalje integracije zemalja regiona", poručio je Ðukanović pred Samit EU.

On je kazao da je sada dobar momenat da zemlje Zapadnog Balkana čuju ponovljeno opredljenje EU da nastavi proces ujedinjenja Evrope i stvori pretpostavke dogledne integracije zemalja regiona u Uniju.

10.05 Počeo sastanak u Briselu, Severna Makedonija i Bugarska u fokusu

Reporterka Euronews Srbija iz Brisela javlja da je počeao Samit lidera EU - Zapadni balkan. Kako navodi, utisak je da se najviše pažne posvećuje Severnoj Makedoniji i Albaniji, odnosno tome da li će početi pregovori te dve zemlje za pristupanje Evropskoj uniji. 

09.55 Kratak sastanak Vučića i Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se kratko sa predsednikom Francuske Emenuelom Makronom, pre početka sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana.

"Srdačan i prijateljski susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom pred pocetak Samita u Briselu", objavio je Vučić na Instragramu, uz fotografiju sa Makronom.

09.53 Borelj: Konsenzus problem u donošenju odluka, dobro što ima napretka u dijalogu Beograda i Prištine

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je danas nezadovoljstvo što u Bugarskoj nema napretka u vezi otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije i poručio da to pokazuje da konsenzus nije dobro rešenje za donošenje odluka u EU.

"Ovaj slučaj pokazuje još jednom da je problem konsenzus u donošenju odluka. Ne možemo nastaviti pošto jedna zemlja blokira. Danas nije dobar dan, jer je trebalo da pokrenemo pristupni proces za dve zemlje, ali to ne možemo, jer jedna država blokira ceo proces. Moramo razmotriti naše metode rada", podvukao je on.

Profimedia

 

Borelj je ukazao da, međutim, ima jednu lepu vest, a to je napredak u dijalogu Beograda i Prištine u vezi energetike.

"To je veoma važan korak napred, i nastavićemo da radimo dalje. Moguće je da ćemo do kraja meseca imati sastanak na najvišem nivou“, rekao je on.

Istakao je da EU mora da uradi sve kako bi Zapadni Balkan bio deo njenog sveta. To će se, kako kaže, učiniti pozivima da zemlje regiona učestvuju na sastancima šefova diplomatija EU i na drugim skupovima.

"Moramo da nastavimo da ne dozvolimo da se evropski plamen ugasi na Zapadnom Balkanu“, poručio je Borelj.

09.52 Šolc: Važno da obećanje evropskog puta bude verodostojno

Od najvećeg je značaja da zemlje Zapadnog Balkana, posle 20 godina od davanja evropske perspektive, dobiju verodostojno obećanje da će dobiti mogućnost da pristupe EU, istakao je danas u Briselu nemački kancelar Olaf Šolc. On je, uoči Samita EU rekao da danas šefovi država i vlada Unije imaju važnu diskusiju sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Već 20 godina građani Zapadnog Balkana čekaju na mogućnost da postanu članice EU. Od najvećeg značaja je da dobiju verodostojno obećanje posle mnogo napora koje su uložili na tom putu. Nemačka se oseća odgovornom da zemlje dobiju mogućnost za prijem u članstvo", poručio je on.

Profimedia

 

Šolc je kazao da su zemlje regiona 2003. dobile obećanje da će postati članice EU, i tada je postojala nada da bi to moglo da se desi u roku od pet do 10 godina. Opširnije u posebnoj vesti.

09.49 Varhelji: Trenutak je za odgovorne odluke, Zapadni Balkan da bude deo EU

Visoki komesar EU za proširenje Oliver Varhelji poručio je da je sada trenutak za donošenje odgovornih odluka i istakao da Zapadni Balkan treba da bude deo EU.

"EU ozbiljno shvata sve bugarske brige i one su sada deo pregovaračkog procesa. Sada je momenat za odgovorne odluke. Zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije. Zajedno ćemo biti jači", naveo je Varhelji na Tviteru.

On je pozvao bugarski parlament da danas stavi na glasanje predlog otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. "Opozicioni GERB Bojka Borisova već je pokazao liderstvo ističući takav predlog. Svi treba da urade isto. EU mora da se pokrene", poručio je Varhelji.

09.38 Rama: Sramotno što je Bugarska "kidnapovala" Severnu Makedoniju i Albaniju na evropskom putu

Premijer Albanije Edi Rama rekao je, po dolasku na Samit, da je sramotno što je jedna zemlja NATO, Bugarska, "kidnapovala" dve druge članice, Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu i to u vreme kada u evropskoj zaleđini divlja vruć rat, a da 26 država sede mirno, pokazujući svoju nemoć.

Rama je novinarima kazao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj. On je rekao da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

Profimedia

 

"Otvoreni Balkan" je realni odgovor na situaciju u kojoj put integracije nastavljamo jer nemamo alternative, dodao je on. Upitan da li treba Kosovo da se priključi "Otvorenom Balkanu", Rama je odgovorio da je ta incijativa otvorena za sve. Opširnije u posebnoj vesti.

 

 

09.20 Vučić: Razmatrali smo dolazak zbog pitanja Severne Makedonije i Bugarske

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su članice Otvorenog Balkana razmatrale dolazak u Brisel zbog pitanja Severne Makedonije i Bugarske.

Vučić je kazao da je sastanak sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim održan zbog pitanja Severne Makedonije i Bugarske, a rekao je da pojedine zemlje EU pokušavaju da blokiraju otvaranje pristupnih poglavlja EU Severne Makedonije i Albanije.

"O tome smo raspravljali, ali smo ovde da raspravljamo o svojoj evropskoj budućnosti, verujemo da će biti nekih zaključaka koji su dobri za Zapadni Balkan", rekao je on. Opširnije u posebnoj vesti.

Profimedia

 

09.00 "Ne mogu se očekivati značajniji pomaci za Zemlje Zapadnog Balkana"

Sagovornici emisije Euronews veče ocenili su da se ne može očekivati da Zapadni Balkan bude u fokusu današnjeg Samita EU, kao ni da može doći do značajnijih pomaka ni za jednu zemlju Zapadnog Balkana.

Euronews

08.55 Šta se na društvenim mrežama piše o Samitu u Briselu?

Euronews

08.50 Dodik: Kandidatski status za BiH ili ništa od dogovora u Briselu  

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će, ukoliko BiH danas ili za 10 dana dobije kandidatski status za članstvo u EU, biti ispunjeno sve što je usmeno dogovoreno na nedavnom sastanku u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

U suprotnom, istakao je Dodik, taj dogovor će ostati mrtvo slovo na papiru i više se, kaže, neće baviti time. On je istakao da je dobra namera Mišela bila da se vidi položaj BiH kada je u pitanju dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Opširnije u posebnoj vesti

08.45 Osmani: Očekujemo jasan signal EU prema Zapadnom Balkanu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izrazila je danas u Briselu nadu da će EU uputiti snažan signal evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana. Osmani je, pred Samit EU-Zapadni Balkan, rekla da je "došla da govori u ime građana Kosovo, koji su deo evropske porodice i vekovima su dali doprinos evropskim vrednostima".

"Tu sam da pošaljem snažnu poruku da nam je jasna poruka potrebna od EU, ujedinjenja poruka prema Zapadnom Balkanu, jer što se više prostora ostavi za druge, oni će taj prostor koristiti", kazala je ona.

Izrazila je nadu da će biti napretka i po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo i tvrdi da je Priština ispunila sve kriterijume i da se radi o velikoj nepravdi. Osmani smatra i da Srbija nije pokazala spremnost da se usaglasi sa EU o sankcijama i da to nanosi štetu celom regionu, jer se, kako tvrdi, time dopušta ruski uticaj. 

08.30 Nehamer: Pristupni uslovi za Ukrajinu moraju da važe i za Zapadni Balkan 

Austrijski kancelar Karl Nehamer, uoči današnjeg Samita EU, poručio je da pristupni uslovi za Ukrajinu moraju važiti i za zemlje Zapadnog Balkana, posebno za Bosnu i Hercegovinu.

U obraćanju poslanicima austrijskog parlamenta, on je najavio da će se Austrija na nivou EU upravo za to zalagati. Nehamer i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler podvukli su da status kandidata za Ukrajinu ne može da se poistoveti sa pregovorima o članstvu u EU.

Nehamer je kazao da se, davanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji uvodi novi postupak u EU, u kojem se još pre ispunjavanja kriterijuma Unije dobija status kandidata.

"To mora važiti i za druge zemlje kandidate na Zapadnom Balkanu, posebno za BiH", istakao je on. Opširnije u posebnoj vesti.

08.15 Zajednička odluka država Otvorenog Balkana o učešću na Samitu

Lideri država Zapadnog Balkana Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski zajednički su odlučili da prisustvuju današenjem Samitu EU-Zapadni Balkan.

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije, navedeno je juče u saopštenju Predsedništva Srbije. Opširnije u posebnom tekstu.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

08.00 Odluka o statusu kandidata za Ukrajinu

Evropska komisija saopštila je da Ukrajini treba dati status kandidata za pridruživanje EU kao znak poverenja u ratnu vladu Volodimira Zelenskog, a to bi moglo da se okrakteriše i kao jedan od diplomatskih udaraca ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, piše Gardijan.

Izvršna vlast EU takođe je preporučila status kandidata za Moldaviju, još jednu bivšu sovjetsku državu, koja je pokrenula svoju kandidaturu za članstvo u EU ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, nešto oprezniji stav imaju prema Gruziji, rekavši da je potrebno da zemlja sprovede dalje reforme u borbi protiv korupcije i pravosuđa.

Lideri EU sada treba da odluče da li će trima državama dodeliti status kandidata za članstvo u EU, iako će za punopravno članstvo verovatno biti potrebne godine. Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da je Ukrajina ostvarila napredak u poslednjih osam godina. 

"Ukrajinu treba pozdraviti kao zemlju kandidata. Podrazumeva se da je urađen dobar posao, ali ima još posla. Želimo da sa nama žive evropski san", rekla je. I sam ukrajniski predsednik rekao je da će predlog EU "sigurno približiti pobedu".

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Niš

23.06.2022 20:34

Kada će Srbija biti siromašna, unazadjena, pa možda sankcionisana, bombardovana... kako god, onda treba da pitamo našu Rusiju, naše Rusofile i Vučića zašto smo toliko bedni i toliko zaostali?

Srbija