Evropa

Šolc: Od najvećeg značaja je da Zapadni Balkan, posle 20 godina, dobije verodostojno obećanje

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

10:05

Šolc: Od najvećeg značaja je da Zapadni Balkan, posle 20 godina, dobije verodostojno obećanje
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od najvećeg je značaja da zemlje Zapadnog Balkana, posle 20 godina od davanja evropske perspektive, dobiju verodostojno obećanje da će dobiti mogućnost da pristupe EU, istakao je danas u Briselu nemački kancelar Olaf Šolc.

On je, uoči Samita EU rekao da danas šefovi država i vlada Unije imaju važnu diskusiju sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Već 20 godina građani Zapadnog Balkana čekaju na mogućnost da postanu članice EU. Od najvećeg značaja je da dobiju verodostojno obećanje posle mnogo napora koje su uložili na tom putu. Nemačka se oseća odgovornom da zemlje dobiju mogućnost za prijem u članstvo", poručio je on.

Šolc je kazao da su zemlje regiona 2003. dobile obećanje da će postati članice EU, i tada je postojala nada da bi to moglo da se desi u roku od pet do 10 godina.

"Nakon 20 godina mora se dogoditi korak napred. Nemačka će podržati zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU i oseća se odgovornim da na tom putu budu uspešne", naglasio je on.

Nemački kancelar je rekao da je najvažnije pitanje da se radi na tome da zemlje regiona dobiju pravu mogućost da postanu članice EU.

Lideri zemalja Evropske unije sastaju se danas na dvodnevnom samitu u Briselu, kome prethodni sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana. Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogućnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju. Na sastanku lidera EU, Srbiju će predstavljati predsednik Republike, Aleksandar Vučić.

Drugi dan samita EU tradicionalno će biti posvećen evrozoni, jačanju bankarske unije i zajedničkog tražista kapitala, a liderima će se na prepodnevnom sastanku u Briselu priključiti i predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe. 

Samit lidera EU 27 završiće se sutra u ranim popodnevnim satima zajedničkom konferencijom za medije predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šetomesečno rotirajuće predsedavanje Unijom.

Detaljnije o svemu u posebnom blogu u kojem možete da pratite dešavanja iz minuta u minut.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa