Region

Rama: Sramotno je što je Bugarska "kidnapovala" dve NATO zemlje, a 26 članica sedi mirno

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

09:56

Rama: Sramotno je što je Bugarska "kidnapovala" dve NATO zemlje, a 26 članica sedi mirno
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas, po dolasku na Samit EU, da je sramotno što je jedna zemlja NATO, Bugarska, "kidnapovala" dve druge članice, Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu i to u vreme kada u evropskoj zaleđini divlja vruć rat, a da 26 država sede mirno, pokazujući svoju nemoć.

Rama je novinarima kazao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj. On je rekao da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

"Otvoreni Balkan" je realni odgovor na situaciju u kojoj put integracije nastavljamo jer nemamo alternative, dodao je on.

Upitan da li treba Kosovo da se priključi "Otvorenom Balkanu", Rama je odgovorio da je ta incijativa otvorena za sve.

Albanija, prema njegovim rečima, radi svoj deo posla, sprovodi reforme i nastaviće ne samo zato što to traži Brisel, već zato što to naša deca traže od nas. Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je podsetio da je Severna Makedonija 17 godina kandidat, Albanija osam, i da Ukrajinci ne bi trebalo da imaju mnogo iluzija.

Lideri zemalja Evropske unije sastaju se danas na dvodnevnom samitu u Briselu, kome prethodni sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana. Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogućnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju. Na sastanku lidera EU, Srbiju će predstavljati predsednik Republike, Aleksandar Vučić.

Drugi dan samita EU tradicionalno će biti posvećen evrozoni, jačanju bankarske unije i zajedničkog tražista kapitala, a liderima će se na prepodnevnom sastanku u Briselu priključiti i predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe. 

Samit lidera EU 27 završiće se sutra u ranim popodnevnim satima zajedničkom konferencijom za medije predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šetomesečno rotirajuće predsedavanje Unijom.

Detaljnije o svemu u posebnom blogu u kojem možete da pratite dešavanja iz minuta u minut.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa