Politika

Vuletić za Euronews Srbija: EU poslala političku poruku Moskvi, Zapadni Balkan u drugom ili trećem planu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2022

-

10:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Odlukom da dodeli status kandidata Ukrajini i Moldaviji, Evropska unija poslala je podršku tim zemljama, ali i političku poruku Moskvi, rekao je za Euronews Srbija profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Vladimir Vuletić. On kaže da je bilans Samita u Briselu očekivan, ali i da je Zapadni Balkan nešto što je sada u drugom ili čak trećem planu.

Kako je istakao Vuletić, imajući u vidu kontekst u kom je samit održan, a taj kontekst je sukob u Ukrajini, odnosno sukob između Rusije i EU, može se objasniti ono što se moglo videti u Briselu. 

"EU šalje poruku koje su to granice kada je reč o odnosima prema Moskvi. Kada posmatramo ono što se ovde dešavalo, ja razumem frustraciju koja dolazi iz Skoplja i Tirane, ali treba imati u vidu da je EU sada važnija "mirna Bugraska", bugarski interesi, nego zadovoljna (Severna) Makedonija. Prema Sofiji nisu nikakvi posebni veliki pritisci učinjeni iz EU. I tamo je situacija rovita, kada posmatrate bugarsko javno mnjenje, tamo je mnogo više rusofila, EU je vodila računa o tome da tu situaciju dodatno ne komplikuje, očekujući da će se Skoplje i Tirana biti strpljivi", rekao je on.

A kada je reč o Srbiji, Vuletić ističe da ni Beograd nije mnogo očekvao, međutim, dodaje da s obzirom na politiku koju Beograd vodi, ovaj ishod je nešto što mu zapravo i odgovara.

"Zamislite da je otvoreno poglavlje 31, to bi nas dovelo već danas do sitacije da uradimo ono što će se u nekom trenutku pretpostavljam dogoditi, da uskladimo svoju spoljnu politiku sa EU. Druga bi stvar bila da imamo otvoreno, da ne kažemo zatvoreno poglavlje 31, ali kada to nemate čitava je ta priča je zaista na nivou onoga što smo mogli da čujemo preporuka, sugerstija i pre svega medijskih pritisaka", rekao je on.

Kako napominje, dobro je što su predstavnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije otišli u Brisel da razgovaraju i dodaje da je za Evropsku uniju najvažnija politička i bezbednosna stabilnost regiona.

"Važno da se razgovaralo, ono što EU interesuje pre svega to je da postoji jedna politička i pre svega bezbednosna stabilnost, da se onemogući na bilo koji način uticaj Rusije i to je ono što je za EU najvažnije", rekao je on.

Na pitanje kakva se poruka šalje regionu dodeljivanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaciji, Vuletić kaže da je Zapadni Balkan "nešto što je u drugom ili trećem planu".

"EU se nije mnogo bavila proširenjem ni kada je situacija u Evropi bila stabilnija. Interes se budi naravno jedino ako imamo ovaj kontekst u vidu. Ovde imate zamrznute konflikte i važno je da se obezbedi da tu ne dođe do problema. To je čitava ideja i zamisao politike za Zapadni Balkan. Inicijativa Otvoreni Balkan na neki način pokazuje da su zemlje zainteresovane za stabilnost u ovom regionu", rekao je on.

Podsetimo, lideri EU 27 na Samitu u Briselu usvojili su zaključke o Zapadnom Balkanu kojima pozivaju na "ubrzanje procesa pristupanja", "unapređenje postepene integracije" EU i regiona, ali i naglašavaju važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U zaključcima usvojenim prvog dana samita u Briselu navodi se da Evropski savet "potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova" na Zapadnom Balkanu, izmeđuostalog i "kroz dijaloga Beograda i Prištine, a u cilju "normalizacije odnosa Srbije i Kosova".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija