Evropa

Zelenski smenio ambasadora u Berlinu, napravio više diplomatskih propusta, Šolca nazvao "uvređenom mladom"

Komentari

Autor: Fonet

09/07/2022

-

18:25

Zelenski smenio ambasadora u Berlinu, napravio više diplomatskih propusta, Šolca nazvao "uvređenom mladom"
Andrej Meljnik i Vladimir Zelenski - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Preš Office

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je ambasadora u Berlinu Andreja Meljnika, nakon njegovih nediplomatskih izjava na račun nemačkih vlasti, posebno kada je reč o obimu vojne i i finansijske pomoći Berlina Ukrajini.


Meljnik je jednom prilikom nemačkog kancelara Olafa Šolca nazvao "uvređenom mladom“, zbog njegovog odbijanja da poseti Kijev, preneo je Sputnjik.

Nemački "Bild" je ranije pisao da bi Meljnik uskoro mogao da se nađe na mestu zamenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine i da se u Kijevu ceni njegov rad.

List je, takođe, izneo pretpostavku da je razlog za smenu njegova nedavna izjava o Stepanu Banderi i njegovim pristalicama, jer je tvrdio da oni nisu odgovorni za ubistva više stotina hiljada Jevreja i Poljaka.

Ta izjava je izazvala burnu reakciju, a oglasilo se i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova navodeći da to nije njihov stav. Meljnik je kao ambasador u Berlinu proveo osam godina. Zelenski je potpisao ukaze i o smeni ambasadora u Mađarskoj, Češkoj, Norveškoj i Indiji, a krajem juna je smenio i šefove diplomatskih misija u Gruziji, Iranu, Portugaliji, Slovačkoj i Libanu. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa