Evropa

Pad Lisičanska - prekretnica u borbama i promena fokusa na region Donjecka: Izazovi sledeće faze rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2022

-

18:58

Pad Lisičanska - prekretnica u borbama i promena fokusa na region Donjecka: Izazovi sledeće faze rata u Ukrajini
Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak - Copyright Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak

veličina teksta

Aa Aa

Vest dana sa ukrajinskog ratišta u nedelju bila je da su ruske snage uspele da zauzmu poslednji grad u Luganskoj oblasti koji je bio pod ukrajinskom kontrolom - Lisičansk. Prvo su proruski separatisti i rusko Ministarstvo odbrane saopštili da je grad "pao", a posle nekoliko časova neizvesnosti stigla je potvrda i od Kijeva da su se ukrajinske snage povukle. Analitičari i zvaničnici prognoziraju da će Rusija sada da se fokusira na susedni region Donjeck da bi ispunila cilj da zauzme ceo Donbas. Pitanje je da li će ruske snage uspeti da održe momentum, a svakako će razvoj situacije zavisiti i od dopremanja novog oružja Ukrajini od zapadnih saveznika.

Nakon žestokih borbi i čestih promena stanja na terenu tokom bitke za Severodonjeck, ukrajinske snage su se povukle u grad koji se nalazi prekoputa reke Siverski Donjec - Lisičansk. To je bilo poslednje uporište ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti i verovalo se da je taj grad povoljniji za odbranu. Neko vreme uspevao je da izdrži napade, ali u nedelju je u gradu ipak razvijena zastava proruskih separatista.

Kako piše novinar BBC-ja Džonatan Bil, neke ukrajinske snage su se prethodnih nedelja već povukle na sledeće linije odbrane, a ukrajinski zvaničnici su u nedelju bili prilično "tihi" kada je reč o borbama u Lisičansku. On to objašnjava razlozima operativne bezbednosti jer nisu želeli da objave taktičko povlačenje.

Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak

 

Tišinu je izgleda prekinuo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je objavio da se ukrajnska vojska povukla iz Lisičanska, ali je obećao da će povratiti kontrolu nad tim područjem "zahvaljujući taktici vojske i izgledima da će stići novo, poboljšano naoružanje".

"Ako komandanti naše vojske povlače ljude sa određenih tačaka na frontu, gde neprijatelj ima najveću prednost, a to se odnosi i na Lisičansk, to znači samo jedno", poručio je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

Ukrajinska vojna komanda objasnila je da su ukrajinske snage bile primorane da se povuku iz Lisičanska jer bi nastavak odbrane grada doveo do fatalnih posledica. "Kako bi se sačuvali životi branilaca Ukrajine, doneta je odluka o povlačenju", navedeno je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Izazovi u sledećoj fazi rata

Kako piše Njujork Tajms, pad Lisičanska je značajan korak Moskve ka cilju potpunog zauzimanja regiona Donbasa. Američki list ističe da su posle pada Severodonjecka pokrenuti žestoki artiljerijski napadi na Lisičansk i da su presečene linije snabdevanja. Zbog toga su ukrajinski branioci bili prinuđeni da se povuku.

Vojni analitičari nisu imali sumnju da će Rusija na kraju uspeti da osvoji "gradove blizance", a sada je na Sjedinjenim Državama i zapadnim saveznicima veći pritisak da isporuče Ukrajini moćnije oružje, ocenjuje Njujork Tajms i dodaje da će sledeća faza rata predstavljati test za Zapad sa aspekta vojne logistike i solidarnosti.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

Međutim, i Rusija će se suočiti sa novim izazovima – sada kontroliše više od petine teritorije Ukrajine, ali će morati da osveži iscrpljene snage i da dopremi novu municiju.

Neizvesno je da li će biti vremena za predah jer je regionalni guverner Luganska Serhiuj Gajdaj koji je nedeljama objavljivao informacije o borbama u Sevedonjecku i Lisičansku rekao da će Rusija sada najverovatnije prebaciti fokus na susedni region – Donjeck, a naročito na gradove Slavjansk i Bahmut.

Fokus se prebacuje na Donjeck

I BBC navodi da je gubitak Lisičanska novi veliki udarac za Ukrajinu na istoku, ali navodi da to ne znači kraj borbi u Donbasu. Ukrajina i dalje kontroliše velika urbana područja u Donjeckoj oblasti. Postavljaju se nove nove odbrambene linije između Bahmuta i Slavjanska, iako su ta dva grada sada pod napadima ruske artiljerije.

Kako piše Džonatan Bil, pitanje je da li Ukrajina može da zadrži napredak ruskih snaga, a takođe i da li Rusija može da održi momentum. Dva najveća grada u Donejckoj oblasti koja su pod kontrolom Ukrajine su Slavjansk i Kramatorsk.

Rusko bombardovanje Slavjanska u nedelju izazvalo je oko 15 požara, saopštio je gradonačelnik a na objavljenim snimcima mogli su se videti oblaci dima nad gradom. Prema njegovim rečima, to je bilo najteže bombardovanje tog grada u poslednje vreme.

Institut za proučavanje rata prognozira da će sada ruske snage verovatno nastaviti ka mestu Siversk u Donjeckoj oblasti i da bi odatle mogli da pokrenu značajnije napade na Bahmut i Slavjansk, ili na oba grada istovremeno. Navodi se i da će ukrajinska vojska verovatno nastaviti da se povlači ka auto-putu koji vodi od ta dva grada ka Debaljcevu. Međutim, kako piše Institut, u ovom trenutku nije jasno da će Ukrajina odlučiti da se brani kod Siverska.

Polemika Peskova i Podoljaka o pregovorima

Za to vreme, mirovne pregovore niko ne pominje u pozitivnom kontekstu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je saopštio da će Ukrajina morati da prihvati ruske zahteve da bi sklopila mir, "uključujući priznanje crnomorskog poluostrva Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske pokrajine".

Peskov je za državnu televiziju poručio da zapadne zemlje sprečavaju mirovne pregovore sa Ukrajinom i time produžavaju sukob u toj zemlji, prenosi agencija RIA Novosti.

"U ovom trenutku zapadne zemlje su stavile sve svoje opklade na nastavak rata", rekao je portparol Kremlja.

Njemu je na Tviteru odgovorio savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak iznoseći spisak zahteva za nastavak pregovora sa Rusijom.

Ti uslovi su, trenutni prekid vatre, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, povratak kidnapovanih građana, ekstradicija ratnih zločinaca, mehanizam reparacije i priznavanje suverenih prava Ukrajine.

"Ruska strana je dobro upoznata sa našim uslovima. Peskovljev šef ne treba da brine: doći će vreme kada ćemo ih staviti na papir", naglasio je on.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Trtoš

04.07.2022 23:15

Posle onog cirkusa posle osvajanja Zmijskog ostrva od strane Rusa, koji je napravio Zelenski progašavajući poginule branioce nacionalnim herojima, a onda se svi pojaviše živi i zdravi, jer su se predali Rusima.

Evropa