Evropa

Severodonjeck i "grad blizanac" na udaru žestokih napada: Zamagljeni izveštaji o pravom stanju na terenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

13:57

Severodonjeck i "grad blizanac" na udaru žestokih napada: Zamagljeni izveštaji o pravom stanju na terenu
Severodonjeck i "grad blizanac" na udaru žestokih napada: Zamagljeni izveštaji o pravom stanju na terenu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako se prethodnih dana činilo da je bitka za strateški važan grad  u Luganskoj oblasti Severodonjeck nadomak razrešenja, izgleda da se ipak obistinjuju prve prognoze analitičara da će borbe da potraju. Stižu izveštaji o žestokim sukobima u tom gradu, kao i u susednom Lisičansku, ali nije jasno ko kontroliše koliki deo terena, a situacija se menja iz časa u čas.

Prema poslednjim izveštajima, isvesno je da su se borbe oko Severodonjecka intenzvirale, a britansko ministarstvo odbrane navodi da je Rusiji potrebna neka vrste velikog proboja na jednoj od tačaka ukoliko želi da ostvari cilj i kontroliše kompletan region Donjecka.

Kako se navodi u britanskom obaveštajnom izveštaju od danas, ruske snage i dalje pokušavaju da opkole Severodonjeck, a zauzele su istične delove grada. Veruje se da je ukrajinska vojska povratila određene položaje tokom prethodnih nekoliko dana. Međutim, nije lako zaključiti šta se u Severodonjecku zaista dešava.

BBC piše da je taj grad, zajedno sa Lisičanskom koji je njegov “grad blizanac” i koji se nalazi preko reke, sada na meti “punog udara” ruskih snaga”. Navodi se da su razaranja u tim gradovima sve veća i da Rusija artiljerijskim napadima pokušava da primora ukrajinsku vojsku na predaju.

EPA/STR

 

I britanski javni servis konstatuje da su izveštaji o tome ko kontroliše koliki deo teritorije oprečni i navodi da su Ukrajinci izvršili kontraofanzivu, ali da izgleda da su opet potisnuti.

Da je ukrajinska vojska rešena da brani Severodonjeck svedoče i reči predsednika Volodimira Zelenskog. On je rekao da vojska ne napušta svoje pozicije.

"Naši heroji ne odustaju od pozicija u Severodonjecku. U gradu se odigravaju žestoke ulične borbe", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Ipak, više detalja iznosi regionalni guverner Serhij Gaidaj koji navodi da je bitka za Severodonjeck u “Punom zamahu”. On je na Telegramu napisao i da je u Lisičansku još nekoliko osoba povređeno nakon udara na pijacu i školu.

Situacija se menja iz časa u čas

I jutarnji izveštaj ukrajinskih oružanih snaga potvrđuje da se u tom regionu vode žestoke borbe. Navodi se da su glavni napori Rusije fokusirani na Severodonjeck, kao i da Ukrajinci nanose štetu neprijatelju. Dodaje se i da je kontraofanziva pokrenuta i kod obližnjeg Bakhmuta. Oni tvrde i da su odbijeni napadi u istočnom delu Donbasa.

CNN piše da se situacija u Severodonjecku menja iz časa u čas, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike. Oleksandr Strijuk, koji je na čelu vojne administracije grada tvrdi da ima dovoljno snaga i sredstava za odbranu grada.

Prema njegovim rečima, ruske snage imaju brojčanu prednost. “Oni su pokušali da napadnu grad i to se sad dešava. Nemoguće je govoriti o očuvanju infrastrukture, jer je ona i pre glavne faze ofanzive bila skoro uništena. Gasovodu i vodovodu će biti potrebna gotovo potpuna rekonstrukcija”, naveo je on.

Auto-put sa zapadne strane koji je veoma  značajan za snabdevanje, pod konstantnim je udarom ruske artiljerije. Prema rečima Strijuka, put je i dalje pod kontrolom Ukrajine, ali je opasno kretati se njime.

Priroda borbi u Severodonjecku je takva da zamagljuje izveštaje o tome ko kontroliše koju teritoriju, ističe Institut za proučavanje rata i dodaje da je verovatno da su ruske snage povratile kontrolu nad većm delom grada. Institut dodaje i da se stvari na terenu brzo menjaju i da kontrola nad područjima prelazi iz ruskih u ukrajinske ruke.

Zašto je važan Severodonjeck?

Severodonjeck je najveći grad u Luganskoj oblasti koji ruske snage nisu uspele da zauzmu. Ruska vojska je zauzela sela i manje gradove, ali toje ipak ostalo dobro branjeno područje jer se tu borbe vode još od 2014. godine.

Podsećamo, poslednjih nekoliko nedelje bitka za Severodonjeck je u fokusu ruske invazije na Ukrajinu. Značaj tog grada je višestruk, jer bi njegovim zauzimanjem, a potom i Lisičanska i okolnih gradova, čitava Luganska oblast u svojim administrativnim granicama bila pod kontrolom ruskih i proruskih snaga.

Istoričar Aleksandar Životić je reanije za Euronews Srbija naveo da bi time jedan deo proklamovanih ciljeva od strane ruskog državnog i vojnog vrha bio praktično ostvaren.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

On je objasnio i da je Severodonejck važan politički i psihološki faktor. Naime, iako su ratni ciljevi Rusije "maglovito" postavljeni, i često su u hodu menjani, sada je primarni cilj ovladavanje prostorima Donjecke i Luganske oblasti.

Kada je reč o budućim događajima u ratu, Životić ističe da mu ne deluje da situacija ide ka smirivanju. "Mislim da će ovo dosta potrajati, dokle god ima volje za borbom na obe strane. Što se Ukrajanaca tiče, oni imaju volju da se brane i imaju podršku materijalnu sa Zapada. Tačno dobijaju tehniku prema zapadnim procenama koliko su ugroženi", naveo je.

Dodaje i da je rusko insistiranje na ofanzivi trka sa vremenom.

"Ukrajinci najavljuju da će od početka jula biti sposobniji za šire operacije odnosno da će oni dotle dobiti veliku količinu naoružanja i vojne opreme", zaključio je Životić. 

Komentari (0)

Evropa