Evropa

RAT U UKRAJINI UN: Možda ima još civila u Azovstalu, Ukrajina konfiskuje svu rusku imovinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2022

-

08:05

RAT U UKRAJINI UN: Možda ima još civila u Azovstalu, Ukrajina konfiskuje svu rusku imovinu
RAT U UKRAJINI UN: Možda ima još civila u Azovstalu, Ukrajina konfiskuje svu rusku imovinu - Copyright Profimedia, Tanjug AP/Max Pshybyshevsky

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 76. dan rata u Ukrajini. Borbe na terenu su se nastavile dok je predsednik Rusije Vladimir Putin održao govor na Paradi povodom Dana pobede u kome nije bilo novih najava u vezi sa invazijom, ali ni reči o budućem toku rata. Ukrajinski zvaničnici prijavljuju raketne napade u Odesi, a Rusija tvrdi da je oborila ukrajinski avion MiG-29. U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc je zatražio da se pregovori Kijeva i Moskve nastave, a predsenica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi se postigao napredak o novim sankcijama EU koje bi značile zabranu uvoza ruske nafte.

Ključni događaji:

  • Ukrajina navodi da su se dogodili raketni napadi u Odesi 
  • Rusija tvrdi da je oborila ukrajinski MiG-29 
  • Šolc se sastao Makronom, zatražio da se pregovori Kijeva i Moskve nastave
  • Fon der Lajen: Postignut napredak u razgovorima o zabrani uvoza ruske nafte 
  • Savet UN za ljudksa prava u četvrtak će raspravljati o Ukrajini 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u našem jučerašnjem blogu.  

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

 

22.58 Rusija: Poginulo 27 ukrajinskih komandosa na Zmijskom ostrvu

Tela 27 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga ostavljena su na Zmijskom ostrvu nakon što je operacija Kijeva propala, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Rusko Ministarstvo odbrane je 9. maja saopštilo da je više od 50 komandosa eliminisano u pokušaju da ukrajinske snage ponovo zauzmu Zmijsko ostrvo, koje je Ukrajina izgubila 24. februara.

22.20 UN: Možda ima još civila u Azovstalu

Možda još uvek ima civila u fabrici Azovstal u Marijupolju, saopštio je danas Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN, uprkos činjenici da su i rusko Ministarstvo odbrane i vlasti u Kijevu saopštile da su svi civili evakuisani iz fabrike, prenosi agencija RIA Novosti. Prema njegovim rečima, ako UN potvrde da u fabrici ima još ljudi, organizacija će učiniti sve što je u njenoj moći za njihovu evakuaciju, a prema saznanjima kojima raspolažu u ovom trenutku, borbe su nastavljene u oblasti ovog postrojenja.

21.35 Kijev: Više od 800 izveštaja o navodnim ruskim zločinima

Gradsko veće Marijupolja prikupilo je preko 800 izveštaja o navodnim ratnim zločinima ruskih snaga od stanovnika koji su uspeli da pobegnu iz okupiranog grada, saopštile su ukrajinske vlasti, prenosi Bi-Bi-Si. Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko saopštio je da su sve informacije u vezi sa navodnim ratnim zločinima prosleđene regionalnom tužilaštvu. Svi dokazi biće deo šireg krivičnog postupka o navodnom genocidu ruskih snaga nad stanovnicima Marijupolja, saopštio je ukrajinski zvaničnik.

Tanjug/AP/Max Pshybyshevsky

 

 

21.27 Moskva: Ukrajina za tri dana izgubila 30 dronova

Ukrajina je izgubila 30 borbenih dronova za poslednja tri dana, u pokušaju da zauzme Zmijsko ostrvo, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov. U području Zmijskog ostrva ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas jedan ukrajinski borbeni dron "Barjaktar-TB2", saopštio je ruski zvaničnik, prenosi TASS.

21.18 Ukrajina konfiskuje svu rusku imovinu

Ukrajinska vlada odobrila je danas ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće „Nacionalni investicioni fond“. Premijer Denis Šmihal naveo je na svom Telegramm kanalu da će Kijev uzeti sve što Rusija poseduje u Ukrajini i iskoristi to da ojača vojsku, podrži ljude i obnovi zemlju.

Euronews

20.11 Zelenski se obratio parlamentu Malte

Ukrajina koristi sva moguća diplomatska sredstva da organizuje spasavanje branilaca Marijupolja, ali Rusija ne pristaje ni na jednu od mnogih predloženih opcija, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju parlamentu Malte. „Branioci i dalje ostaju u Marijupolju i nastavljaju da pružaju otpor na teritoriji fabrike Azovstalj“, naveo je Zelenski, prenosi Ukrinform.

19.30 UN: U Ukrajini ubijeno na hiljade civila više nego što je zvanično objavljeno

Šefica Posmatračke misije kancelarije za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ukrajini Matilda Bogner kaže da je u toj zemlji od početka rata ubijeno na hiljade civila više od zvanične 3.381 žrtve.

"Radili smo na procenama, ali sve što mogu da kažem za sada je da je tačan broj žrtava za više hiljada veći nego što smo vam rekli. Potpuna nepoznanica je Marijupolj, gde nam je bilo teško da u potpunosti pristupimo i dobijemo validne informacije", rekla je na brifingu za novinare u Ženevi Matilda Bogner.

19.29 Oprečne informacije o stanju u Marijupolju: Rusija ne odustaje od napada na Azovstal, različiti podaci o evakuisanima 

Ukrajnski borci koji se nalaze unutar Avzostala saopštili su da su i oni i Rusi koristili sistem bele zastave da zaustave borbe kako bi izvukli civile. BBC ovaj čin ocenjuje kao napredak između dve strane. Međutim, postoje navodi da su ruske snage pojačale napade na čeličanu u poslednjim danima. Nakon što je saopšteno da su civili izašli, ukrajinska vlada oseća dodatni pritisk da pronađe izlaz za oko 2.000 vojnika koji koriste čeličanu kao poslednje uporište. Zbog toga su njihove porodice uputile očajnički poziv svetskim liderima da pregovaraju. kakve sve informacije stižu iz Marijupolja donosimo u odvojenom tekstu.

18.52 Ukrajina obustavlja tranzit ruskog gasa u Evropu

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora. Opširnije u odvojenoj vesti.

18.48 Belorusija će rasporediti trupe na granici sa Ukrajinom

Belorusija će rasporediti trupe za specijalne operacije u tri oblasti u blizini granice sa Ukrajinom, saopštile su danas beloruske oružane snage zemlje. Načelnik Generalštaba beloruske vojske Viktor Gulevič naveo je da se broj vojnika NATO blizu beloruske granice “više nego udvostručio” i da njegova zemlja raspoređuje protivvazdušne, artiljerijske i raketne jedinice za vežbe na zapadu svoje teritorije.

Euronews

 

18.20 Vereščuk: U Azovstalu više od 1.000 ukrajinskih vojnika

Više od 1.000 ukrajinskih vojnika, uključujući stotine ranjenih, i dalje se nalazi u čeličani Azovstal pod opsadom ruskih snaga u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, izjavila je potpredsednica ukrajinske Vlade Irina Vereščuk. Nakon evakuacije svih civila prošle sedmice uz pomoć Ujedinjenih naroda, u podzemnim hodnicima ogromnog metalurškog kompleksa ostalo je “više od 1.000” vojnika, rekla je ona za AFP. Dodala je da su među vojnicima “stotine ranjenih”, kao i da ima onih s teškim povredama, koje je potrebno hitno evakuisati.

17.48 Ukrajinske snage tvrde da siu ponovo zauzele sela oko Harkova

Ukrajina je danas saopštila da su njene snage povratile od ruskih trupa sela severno i severoistočno od Harkova. Ova kontraofanziva bi mogla da signalizira promenu toka rata i ugrozi napredovanje Rusije, preneo je Rojters.

Tetjana Apačenko, pres sekretarka 92. odvojene mehanizovane brigade, glavne ukrajinske snage u toj oblasti, potvrdila je da su ukrajinske trupe poslednjih dana ponovo zauzele naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Borščova i Slobožanske, severno od Harkova.

16.53 Analena Berbok otvorila ambasadu Nemačke u Kijevu

Ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok danas je otvorila ambasadu svoje zemlje u Kijevu, koja je zatvorena pre više od dva meseca. Berbok je izjavila da će u ambasadi raditi samo neophodno osoblje na čelu sa ambasadorkom Ankom Feldhusen, prenosi AP. Ona je obećala dalju podršku Kijevu, uključujući i istraživanje i krivično gonjenje ratnih zločina i navela da će Nemačka obezbediti sredstva za plaćanje još dva ukrajinska tužioca koji će istraživati seksualno nasilje počinjeno tokom sukoba.

Tanjug/AP/Valentyn Ogirenko

 

16.36 Avril Hejns: Putin se sprema za dugotrajan sukob u Ukrajini

SAD veruju da se predsednik Rusije Vladimir Putin sprema za dugotrajan sukob u Ukrajini i da ruska pobeda u Donbasu na istoku Ukrajine možda neće okončati rat, izjavila je danas direktorka Američkih nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns. Dodala je da Putin računa na to da će odlučnost Zapada vremenom oslabiti.

15.24 Makron i Si o Ukrajini i globalnoj krizi s hranom

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas telefonom sa kineskim predsednikom Sijem Ðinpingom o situaciji u Ukrajini i globalnoj krizi s hranom kao posledici rata, saopštila je Jelisejska palata. Makron i Si ponovili su posvećenost poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, prenosi Rojters.

14.45 Berbok: Međunarodna zajednica će tražiti odgovornost za Buču

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obećala je danas da će međunarodna zajednica pozvati na odgovornost one koji su odgovorni za ubistva civila u ukrajinskom gradu Buči. Govoreći tokom posete Kijevu Berbok je rekla da su "najgori zločini koji se mogu zamisliti" počinjeni u Buči tokom ruske okupacije, prenosi agencija AP. "Žrtvama dugujemo ne samo tako što im ovde držimo komemoraciju, već pozivamo počinioce na odgovornost", poručila je šefica nemačke diplomatije.

Euronews TV

14.40 Tras: Rusija stoji iza napada na Ukrajinsku kompaniju Viasat

Britanija je danas saopštila da veruje da Rusija stoji iza operacije koja je bila usmerena na komercijalnu komunikacijsku kompaniju Viasat u Ukrajini 24. februara, pozivajući se na nove britanske i američke obaveštajne podatke. Ovo je jasan i šokantan dokaz o namernom i zlonamernom napadu Rusije na Ukrajinu koji je imao značajne posledice na obične ljude i preduzeća u Ukrajini i širom Evrope, navela je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras u saopštenju, preneo je Rojters.

14.15 UN: Više od osam miliona interno raseljenih u Ukrajini

Više od osam miliona ljudi interno je raseljeno u Ukrajini od 24. februara, kada je počela "ruska invazija", saopštila je danas Međunarodna organizacija za migracije. Prema podacima iz istraživanja koje je sprovela organizacija za migracije sa sedištem u Ženevi gotovo polovina interno raseljenih, tačnije 44 odsto, razmišlja o daljem preseljenju zbog razmera humanitarne krize u zemlji, prenosi Rojters.

 

 

12.45 Makron i Orban razgovarali o energetskoj bezbednosti Evrope

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o pitanjima vezanim za energetsku bezbednost Evrope, rekao je portparol mađarske Vlade agenciji MTI, ne navodeći detalje razgovora. Mađarska se najviše protivi planiranom embargu na rusku naftu, navodi Rojters, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je juče da je postigla napredak u razgovorima sa Viktorom Orbanom po tom pitanju.

AP Photo/Michel Euler

 

12.09 Gruško o nuklearnom oruzju: U vojnoj doktrini sve zapisano

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruškor je na pitanje da li bi Rusija isključila mogućnost preventivnog taktičkog nuklearnog napada na Ukrajinu, rekao da je odluka o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja jasno obrazložena u vojnoj doktrini Rusije, prenela je agencija RIA.

"Mi imamo našu vojnu doktrinu - tamo je sve zapisano", rekao je Gruško, navodi se u izveštaju novinske agencije RIA koji je preneo Rojters.

Kako navodi agencija, zvanični principi ruskog vojnog razmeštanja dozvoljavaju upotrebu nuklearnog oružja ako se ono, ili neke druge vrste oružja za masovno uništenje, koriste protiv Rusije ili ukoliko se ruska država suočava sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog oružja.

11.37 Nemačka ministarka Analena Berbok u poseti Ukrajini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok doputovala je u Ukrajinu, kao najviši zvaničnik nemačke vlade koji je posetio ovu zemlju od početka ruske invazije 24. februara.

11.16 Konašenkov: Snage LNR i Rusije stiglo do administrativne granice LNR

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je da su snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), uz podršku Oružanih snaga Rusije stigle do administrativne granice LNR. Konašenkov je rekao da je likvidirano 120 ukrajinskih, kako je naveo, "nacionalista" i 13 oklopnih vozila, piše Izvestija.

10.14 Lokalni zvaničnik u Harkovu: Pronađena tela 44 civila u ruševinama zgrade u Izjumu

Šef regionalne državne administracije u Harkovu Oleh Sinehubov izjavio je da su vlasti pronašle tela 44 civila u ruševinama zgrade u gradu Izjumu koju je Rusija uništila u martu. Sinehubov je rekao da se petospratnica srušila sa civilima unutra, preneo je AP.

"Ovo je još jedan stravičan ratni zločin ruskih okupatora nad civilnim stanovništvom", rekao je on.

Američka agencija navodi u izveštaju da Sinehubov nije rekao tačnu lokaciju gde se zgrada nalazi. Izjum je grad na istoku Ukrajine, u Harkovskoj oblasti.

Tanjug/AP/Pavel Dorogoy

 

09.12 Žorin: Ukrajina sprema plan za oslobođenje Marijupolja

Ukrajinski branioci, osim diplomatski, pripremaju i vojni put za oslobođenje Marijupolja, a planovi se odvijaju u najvišem rukovodstvu Oružanih snaga, izjavio je bivši komandant ranilaca Marijupolja Maksim Žorin. On je dodao da će za to biti potrebno mnogo vremena, te da treba sačekati dopunu tehnike i artiljerije kako bi se krenulo u ofanzivu.

09.00 Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila 26.000 vojnika

Generalštab Oružanih snaga Srbije tvrdi da je Rusija od početka sukoba sa Ukrajinom izgubila 26.000 vojnika i 1.170 tenkova. Navedeno je da je Rusija izgubila i 2.808 borbenih oklopnih vozila i 519 artiljerijskih sistema, 87 PVO sistema, 199 aviona, 158 helikoptera, 94 krstareće rakete i 12 brodova, prenosi Ukrajinska pravda.

08.02 Bela kuća: Putinov govor je revizija istorije

Bela kuća je ocenila govor ruskog predsednika Vladimira Putina na paradi povodom Dana pobede kao reviziju istorije i navela da je njegova sugestija da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini "očigledno apsurdna". Obraćajući se novinarima, sekretarka za štampu Bele kuće Dženifer Psaki rekla je da je Putinov govor "revizionistička istorija koja je poprimila oblik dezinformacija", preneo je Rojters.

07.55  Jedna osoba poginula u raketiranju Odese

U raketnom napadu ruskih snaga na Odesu jedna osoba je poginula, a pet povređeno, saopštila je ukrajinska operativna komanda "Jug". Navodi se da je raketni napad izveden na tržni centar i skladište robe široke potrošnje, prenosi Interfaks Ukrajina. Napad je izveden iz vazduha, a na grad je ispaljeno sedam projektila. Posle napda došlo je do požara, dodaje agencija.

07.30 Japan proširio listu sankcija prema Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Japana danas je objavilo proširenu listu sa novim sankcijama koje je ranije najavio japanski premijer Fumio Kišida. Na udaru sankcija kojima je predviđeno zamrzavanje imovine, našlo se više od 130 ljudi, među njima i ruski premijer Mihail Mišustin, zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rašid Nurgalijev i lideri samoproglašenih LNR i DNR, preneo je TAS S.

07.00 Fon der Lajen: Postignut napredak sa Orbanom o zabrani ruske nafte

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je postigla napredak u razgovorima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o mogućoj zabrani ruskih fosilnih goriva širom EU. "Večerašnji razgovor sa premijerom Viktorom Orbanom bio je od pomoći da se razjasne pitanja u vezi sa sankcijama i energetskom bezbednošću", navela je Fon der Lajenova na Tviteru, preneo je Rojters. "Napredovali smo, ali je potrebno dalje raditi", dodala je ona.

06.30 Šolc: Pregovori Rusije i Ukrajine da se nastave i da budu konkretniji

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na nastavak i konkretnije pregovore između Rusije i Ukrajine kako bi se brzo postiglo mirno rešenje. "Ne bi trebalo da sada, posle mnogo hiljada mrtvih ljudi, bude novih razaranja. Naprotiv, sada moramo doći do tačke u kojoj će biti postignut napredak u pregovorima", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Berlinu.

Tanjug/AP//Markus Schreiber

 

06.00 Ključne poruke Putinovog govora na Crvenom trgu

Oči celog sveta juče su bile uperene u Crveni trg u Moskvi, gde je predsednik Rusije Vladimir Putin održao govor na vojnoj paradi u čast 77. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Sa Zapada su stizale poruke da bi Putin mogao da najavi neke nove stvari kada je reč o ratu u Ukrajini, međutim analitičari ocenjuju da nisu poslate izuzetno značajne poruke i da je ruski predsednik postavio prošlost u legalizaciju ratne sadašnjosti. Koje su bile glavne tačke Putinovog govora, možete da pročitate u posebnom tekstu.

Komentari (0)

Evropa