Evropa

RAT U UKRAJINI: SAD isporučile novu vojnu opremu Kijevu, zakazana sednica UN za ljudska prava o Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/05/2022

-

07:23

RAT U UKRAJINI: SAD isporučile novu vojnu opremu Kijevu, zakazana sednica UN za ljudska prava o Ukrajini
RAT U UKRAJINI: SAD isporučile novu vojnu opremu Kijevu, zakazana sednica UN za ljudska prava o Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Francisco Seco, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 75. dan rata u Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kasno sinoć da je u školi u istočnom selu Bilohorivka u ruskom bombardovanju ubijeno oko 60 ljudi, koji su se tamo skrivali od granatiranja. Takođe, Zelenski je prisustvovao i sastanku lidera G7, nakon čega je saopšteno da će zemlje članice te grupe nastojati da pojačaju ekonomsku izolaciju Rusije. Što se tiče dešavanja na terenu, Ukrajina je potvrdila povlačenje iz Popasne na istoku, a zamenik komandanta Azovske brigade Svjatoslav Palamar saopštio je da je Rusija nastavila sa intenzivnim granatiranjem čeličane Azovstal u Marijupolju. Nakon što je još 170 civila iz Azovstala uspešno stiglo do Zaporožja, ukrajinska kancelarija Ujedinjenih nacija saopštila je da je iz Azovstala i Marijupolja evakuisano više od 600 civila.

Ključni događaji

  • Zelenski izjavio da je oko 60 osoba stradalo u bombardovanju škole
  • Ukrajinska vojska se povukla iz Popasne
  • Više od 600 civila evakuisano iz Azovstala i Marijupolja, tvrdi UN
  • Sastanku lidera G7 prisustvovao i ukrajinski predsednik, obećani veći napori za ekonomsku izolaciju Moskve
  • Evropska unija još nije postigla konsenzus u vezi sa šestim paketom sankcija Rusiji
  • SAD usvojile novi paket sankcija Rusiji koji uključuje rukovodioce Gasprombanke

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u našem jučerašnjem blogu

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.59 Bajden potpisao zakon kojim se olakšava vojna pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas Zakon o zajmu za odbranu demokratije za 2022. godinu, na ceremoniji u Beloj kući kojoj je prisustvovala i prva članica Kongresa rođena u Ukrajini, republikanka Viktorija Sparc. Zakon ima za cilj da pojednostavi proces slanja vojne pomoći Ukrajini.

Bajden je istakao da potpisuje zakon koji predstavlja još jedno važno sredstvo u naporima Vašingtona da podrži Vladu Ukrajine i ukrajinski narod koji se, kako je rekao, bori da odbrani svoju zemlji i demokratiju u "brutalnom Putinovom ratu", prenosi CNN.

 

22.52 Bela kuća: Putinov govor je revizija istorije

Bela kuća je ocenila današnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina na paradi povodom Dan pobede kao reviziju istorije i navela da je njegova sugestija da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini "očigledno apsurdna".

Obraćajući se novinarima, sekretarka za štampu Bele kuće Dženifer Psaki rekla je da je Putinov govor "revizionistička istorija koja je poprimila oblik dezinformacija", preneo je Rojters.

profimedia

 

22.40 Konašenkov: Oboren ukrajinski avion

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion MiG-29 i presreli raketu Točka-U i dva projektila Smerč, izjavio je danas predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Ukrajinski projektil Točka-U presretnut je u blizini sela Ivanovka u oblasti Harkov, a dve rakete višecevnog raketnog sistema Smerč presretnute su u oblastima Bolšaja Kamiševaha i Izjum", dodao je Konašenkov. Istovremeno, šest helikoptera je uništeno tokom noći projektilima Oniks u regionu Odeske, kazao je on.

22.30 Šolc: Pregovori Rusije i Ukrajine da se nastave i da budu konkretniji

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na nastavak i konkretnije pregovore između Rusije i Ukrajine kako bi se brzo postiglo mirno rešenje.

"Naš zahtev je da se pregovori ponovo pokrenu, da se pregovori Rusije i Ukrajine konkretizuju, da se u njima vrlo brzo postigne dogovor. Ne bi trebalo da sada, posle mnogo hiljada mrtvih ljudi, bude novih razaranja. Naprotiv, sada moramo doći do tačke u kojoj će biti postignut napredak u pregovorima", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Berlinu, upitan da prokomentariše govor ruskog lidera Vladimira Putina na paradi 9. maja.

21.52 Ukrajinski zvanični: Ratketni napad u Odesi

Ukrajinske vlasti tvrde su da je došlo do raketnog napada na Odesu. Iz centra grada čule su se tri snažne eksplozije. Prva eksplozija bila je dovoljno jaka da zatrese prozore i aktivira alarme automobila u blizini, prenosi BBC.

21.00 Fon der Lajen: Postignut napredak sa Orbanom o zabrani ruske nafte

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je postigla napredak u razgovorima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o mogućoj zabrani ruskih fosilnih goriva širom EU. "Večerašnji razgovor sa premijerom Viktorom Orbanom bio je od pomoći da se razjasne pitanja u vezi sa sankcijama i energetskom bezbednošću", navela je Fon der Lajenova na Tviteru, preneo je Rojters.

"Napredovali smo, ali je potrebno dalje raditi", dodala je ona. Fon der Lajen je rekla da će sazvati video konferenciju sa drugim zemljama u regionu kako bi ojačali regionalnu saradnju u oblasti naftne infrastrukture.

19.59 Predsednica Evropske komisije će se sastati sa Viktorom Orbanom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila se u Mađarsku na sastanak sa premijerom Viktorom Orbanom u trenucima kada se u okviru EU pregovara o novom paketu sankcija Rusiji koji bi uključio i zabranu uvoza ruske nafte.

Portparol Evropske komisije je rekao da će Ursula fon der Lajen i Viktor Orban razgovarati o pitanjima u vezi sa evropskom bezbednošću snabdevanja energijom. 

19.15 Igor Konašenkov: Ukrajina planirana zauzimanje Zmijskog ostrva

"Kijev je planirao veliku provokaciju - zauzimanje Zmijskog ostrva, ali ga je osujetila ruska vojska i pretrpeo je velike gubitke", izjavio je danas na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane. U međuvremenu, raketne snage i artiljerija Ruske Federacije uništile su oko 400 nacionalista i 48 jedinica vojne tehnike, rekao je Konašenkov, prenela je agencija RIA Novosti.

18.57 Putinov govor na Crvenom trgu – istorijske paralele i značajne poruke

Oči celog sveta danas su bile uperene u Crveni trg u Moskvi, gde je predsednik Rusije Vladimir Putin održao govor na vojnoj paradi u čast 77. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Sa Zapada su stizale poruke da bi Putin mogao da najavi neke nove stvari kada je reč o ratu u Ukrajini, međutim analitičari ocenjuju da nisu poslate izuzetno značajne poruke i da je ruski predsednik postavio prošlost u legalizaciju ratne sadašnjosti. Koje su bile glavne tačke Putinovog govora, možete da pročitate u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP/Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin

 

18.38 Savet UN za ljudska prava u četvrtak o Ukrajini

Savet UN za ljudska prava održaće u četvrtak posebnu sednicu o navodnom kršenju ljudskih prava od strane Rusije tokom rata u Ukrajini, izjavio je zvaničnik UN. Kijev je prethodno zatražio od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji uključujući navode o masovnim žrtvama u Marijupolju. Zahtev Ukrajine je podržalo više od 50 zemalja, prenosi Gardijan.

18.17 SAD isporučile vojnu opremu Ukrajini

SAD su isporučile više od 85 od 90 haubica, oružja dugog dometa, koje je obećano Ukrajini, kao i više od 110.000 od 184.000 komada municije za njih, izjavio je visoki američki odbrambeni zvaničnik. On je rekao i da je više od 310 ukrajinskih vojnika završilo obuku, dok se još 50 trenutno obučava, a da novi dvonedeljni kurs o održavanju haubica počinje danas, preneo je CNN.

Najmanje 13 isporuka iz sedam različitih država stiglo je na različita mesta širom regiona, a u paketima su puške, rezervni delovi, hamviji, generatori i nekoliko dodatnih haubica, naveo je zvaničnik.

16.36 Šarl Mišel morao u sklonište tokom posete Odesi

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel bio je prinuđen da ode u sklonište tokom posete Odesi zbog raketnog napada na taj ukrajinski grad, javlja BBC pozivajući se na neimanovanog evropskog zvaničnika.

Kako navodi, zbog raketnog napada je prekinut sastanak sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljom kako bi učesnici pronašli sklonište. Mišel je posetio Odesu da bi se uverio u to kakav je uticaj ruskog rata na globalne lance snadbevanja.

16.22 Makron i fon der Lajen za promenu Ugovora o EU

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica EK Ursula fon der Lajen zauzeli su se danas za promenu Ugovora o EU kako bi se uvažili zahtevi građana među kojima je i ukidanje prava veta država članica na spoljnopolitička i bezbednosna pitanja.

Građani Evropske unije žele da 27-člani blok postane pravedniji, da pokaže veću solidarnost, da vodi borbu protiv klimatskih promena i brže donosi odluke, čak i ako bi to značilo ukidanje obaveze da se neke odluke donose jednoglasno, navodi se u izveštaju koji je danas usvojen u Strazburu na Konferenciji o budućnosti Europe. U završnom dokumentu se iznose ideje za promene od kojih bi neke zahtevale izmene ugovora EU što se smatra osetljivom temom, preneo je ranije Rojters.

16.10 Ukrajina traži posebnu sednicu Saveta UN za ljudska prava

Kijev je zatražio danas od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji uključujući navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.

Aktuelna situacija zahteva urgentnu pažnju Saveta s obzirom na navode o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava u Buči i drugim oblastima Ukrajine, te na navode o masovnim žrtvama u Marijupolju, poručila je ukrajinska ambasadorka pri UN Jevgenija Filipenko u pismu predsedniku Saveta UN za ljudska prava u koje je Rojters imao uvid. Pismo je nosi današnji datum i potpisalo ga je još 55 zemalja.

AP Photo/Emilio Morenatti

 

15.47 Sijarto: Mađarska neće podržati nove sankcije Rusiji, ne želimo da plaćamo cenu rata

Mađarska neće podržati sankcije Evropske komisije protiv Rusije jer su za njih problematične i ne nude nikakvo rešenje, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Mađari ne smeju da plaćaju cenu rata", rekao je Sijarto u parlamentu i dodao da je pozicija mađarske vlade jasna još od početka rata u Ukrajini. Rekao je da Mađarska želi mir u Ukrajini što pre i podržaće sve diplomatske napore kako bi se rat okončao, rekao je Sijarto, prenosi MTI.

15.08 Zelenski traži hitno otvaranje ukrajinskih luka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas da se hitno učini sve kako bi se otvorile ukrajinske luke koje su blokirane ruskim akcijama i omogućio izvoz žitarica.

"Važno je sprečiti krizu hrane u svetu izazvanu agresivnim akcijama Rusije", naveo je Zelenski u postu na Telegram nalogu posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom koji je bio u poseti Odesi, prenosi Rojters.

14.50 Kijev očekuje napad ruskih bombardera na Azovstal

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da ruske snage tenkovima i artiljerijom izvode "jurišne operacije" na čeličanu u Azovstalu u Marijupolju gde se nalaze borci Azovskog puka. Portparol ministarstva odbrane Oleksanr Motuzjanik nije izneo druge detalje, ali je rekao da se u budućnosti mogu očekivati napadi ruskih bombardera, prenosi Rojters. Rusija je prethodno negirala navode ukrajinskih zvaničnika da je pokušala da upadne u čeličanu dok su u njoj bili civili.

14.31 Makron: Od Kijeva zavise pregovori s Moskvom, EU uz Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da samo od Ukrajine zavisi kakve će uslove definisati za pregovore sa Rusijom i dodao da je "dužnost Evropljana da budu uz Ukrajinu". "Bićemo tamo da obnovimo Ukrajinu kao Evropljani, zauvek", rekao je u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi Rojters. U EP se održava Konferencija o budućnosti Evrope pod pokroviteljstvom francuskog predsednika i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

14.20 Van der Belen: Putin prešao crvenu liniju, Evropa odgovorila

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pohvalio je jedinstvo Evropljama u vezi rata u Ukrajini. "U ovim mračnim danima svetle zvezde EU posebno svetlo“, rekao je Van der Belen u obraćanju povodom Dana Evrope i dodao da je predsednik Rusije Vladimir Putin prešao crvenu liniju, a da je Evropa odgovorila. On je izrazio uverenje da će Evropa znati da brani svoje demokratske vrednosti, ekonomske i društvene interese.

14.01 Putin: Ostvaruju se svi ruski planovi u Ukrajini

"Da je postojala bar jedna šansa da se ovaj problem reši mirnim putem mi bismo naravno iskoristili tu šansu. Ali oni nam tu šansu nisu dali", rekao je Putin na sastanku sa ocem komandanta bataljona Sparta, koji je poginuo u Donbasu i nastavio:

"Rezultat će biti postignut, u to nema sumnje".

Associated Press • Euronews Serbia

13.15 Ruski brodovi zaustavljeni u španskim lukama

Brod koji je plovio pod zastavom Malte i transportovao ruski ugalj i koks pristao je u luci Hihon na severu Spanije, saopštile su danas lučke vlasti. Još jedan brod pod malteškom zastavom, natovaren ruskom naftom, pristao je u petak u Kartahenu, na jugu Španije, potvrdile su vlasti, prenosi Rojters. Drugi brod pod zastavom Malte pokušao je 27. aprila da uđe u luku Barselona, ali mu je odbijen pristup jer je prevozio teret prebačen sa ruskog broda pod sankcijama, saopštilo je špansko ministarstvo saobraćaja.

12.36 Moskva: Uništena radarska stanica američke proizvodnje u Ukrajini

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su dva komandna punkta, ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih sistema (MLRS) "Grad" i kontrabaterijsku radarsku stanicu američke proizvodnje, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. "Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su tokom noći preciznim raketama iz vazduha dva komandna mesta i ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih sistema u blizini naselja Popasna, vojnu opremu u blizini Lisičanska i kontrabaterijsku stanicu u blizini Zolote", poručio je Konašenkov, prenosi agencija TAS S.

12.10 Lukašenko: Nismo agresori, podržaćemo Rusiju na svaki način

Belorusi nisu agresori, ali ćemo podržati Rusiju na svaki mogući način, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. On je, na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik pobede povodom 77. godišnjice pobede nad nacizmom, rekao da Belorusi nemaju pravo da ne podržavaju Rusiju, prenosi Belta. "Uvek smo bili zajedno, uvek smo bili ujedinjeni. Nećete moći da nas raskomadate i razdvojite“, naglasio je Lukašenko.

11.14 Britanski ministar Volas oštro osudio Putina

Britanski ministar odbrane Ben Volas ošto je osudio danas ruskog predsednika Vladimira Putina tvrdnjom da on i njegovi generali reflektuju fašizam i tiraniju od pre 77 godina, a njihova, kako navodi, invazija na Ukrajinu obeščašćuje vojnu prošlost Rusije. U govoru koji se poklopio sa ruskom paradom povodom Dana pobede nad fašizmom i završetka Drugog svetskog rata, Volas je rekao da su ruski generali bili saučesnici kao i njihov predsednik i da bi trebalo da se suoče sa vojnim sudom, prenosi Rojters.

11.09 Kijev: Ruske snage raketirale Odesu

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage raketirale danas Odesu. U saopštenju ukrajinske vojske se navodi da su četiri visoko precizne rakete tipa Oniks ispaljene sa poluostrva Krim pod ruskom kontrolom prema području Odese na jugu Ukrajine. Rojters prenosi da nisu saopšteni detalji ove akcije.

10.58 Medinski: Pregovori sa Ukrajinom nisu stali

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da mirovni pregovori nisu stali i da se vode na daljinu, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks. Moskva je optužila Kijev da odugovlači pregovore i da koristi izveštaje o "zločinima koje su počinile ruske snage u Ukrajini" kako bi podrila pregovore.

09.01 Potpredsednik ruske vlade u poseti Marijupolju

Potpredsednik ruske Vlade Marat Kusnulin posetio je u nedelju Marijupolj kako bi procenio razmere radova na obnovi grada, preneo je TAS S.

"Posetio sam oslobođene teritorije Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Posetio sam Marijupolj, Volnovaku, Lugansk i druga mesta i razgovarao sa njihovim žiteljima", rekao je Kusnulin. Prema njegovim rečima, u tim regionima počinje obnova mirnodopskog života, u čemu će Rusija pomoći.

Associated Press

08.55 Oružane snage Ukrajine: Rusi izveli dva napada iz vazduha na region Sumi

Ruska vojna avijacija dva puta je otvorila vatru na naselja u regionu Sumi, saopšteno je iz Severne operativne komande ukrajinske vojske, preneo je sinoć Ukrinform. Prema izveštajima, došlo je do napada iz ruskog aviona Su-30 oko 17.40 po lokalnom vremenu kada je ispaljena raketa sa teritorije Ruske Federacije na tri naselja u regionu Sumi, a prema prvim izveštajiima, nije bilo žrtava.

08.40 Mizincev: Evakuisano više od 19.800 ljudi iz opasnih regiona

Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev izjavio je da je u nedelju više od 19.800 ljudi, među kojima je 970 dece, evakuisano je iz opasnih regiona iz Ukrajine, kao i iz samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

"Uprkos poteškoćama i preprekama koje je stvorio Kijev, tokom dana je evakuisano 19.834 ljudi, među kojima je i 970 dece. Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, evakuisana je 1.185.791 osoba, uključujući i 206.610 dece", dodao je Mizincev, prenosi TAS S.

Prema Mizincevu, više od 9.500 privremenih smeštaja trenutno je operativno u ruskim regionima.

Associated Press • Euronews Serbia

08.15 Šmihal: Ukrajina ne može da izveze 90 miliona tona poljoprivrednih proizvoda

Ukrajina ne može da izveze oko 90 miliona tona poljoprivrednih proizvoda zato što Rusija blokira luke, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. On je istakao da bi to moglo dovesti do globalne krize hrane. Šmihal je rekao da ta kriza nije izazvana sankcijama protiv Rusije, već akcijama Rusije da blokira ukrajinske luke, prenosi Ukrinform. Naveo je da je preko luka išlo 70 odsto ovog izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

07.40 Borelj: EU da razmotri mogućnost zaplene ruskih deviznih rezervi

Evropska unija trebalo bi da razmotri mogućnost zaplene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova za obnovu Ukrajine posle rata, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. On je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" rekao da bi bilo logično da EU uradi isto ono što su Sjedinjene Države uradile sa imovinom avganistanske Centralne banke nakon što su talibani došli na vlast, prenosi agencija Rojters.

07.35 G7: Pojačaćemo ekonomsku izolaciju Rusije

Lideri grupe G7 su u današnjem zajedničkom saopštenju naveli da će pojačati ekonomsku izolaciju Rusije i kampanju protiv elite koja podržava ruskog predsednika Vladimira Putina. Nakon onlajn sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, lideri G7 su rekli da bi trebalo odseći ključne službe na koje se Moskva oslanja, što bi pojačalo izolaciju Rusije "u svim sektorima njene ekonomije", preneo je Rojters. Oni su u saopštenju naveli da su "posvećeni postepenom ukidanju zavisnosti od ruskih energenata, u šta ulazi i zabrana uvoza ruske nafte". 

AP Photo/Thibault Camus, Pool

 

07.34 Šta je taktičko nuklearno oružje i da li je Putin spreman da ga upotrebi?

Taktičko oružje nije isto kao i strateško, koje je korišćeno u Hirošimi i Nagasakiju tokom Drugog svetskog rata. Na početku ruske invazije na Ukrajinu, Putin je odmah stavio do znanja svetu da je Rusija nuklearna sila, što su analitičari tumačili kao poruku Zapadu da se ne meša u sukob. Više o ovoj temi i vrsti oružja za masovno uništenje pročitajte u našem odvojenom tekstu

07.09 UN: Do sada evakuisano više od 600 civila iz Azovstala i Marijupolja

Uz 170 ljudi koji su danas bezbedno stigli u Zaporožje, broj evakuisanih civila iz Azovstala i Marijupolja prešao je 600, saopštila je kancelarija Ujedinjenih nacija u Ukrajini. Mihajlo Podoljak, pomoćnik Zelenskog, rekao je da "Ukrajina neće stati dok ne budu evakuisani svi iz Azovstala".   

Komentari (0)

Evropa