Evropa

Putin na Paradi pobede u Moskvi: "Rusija je unapred pružila otpor agresiji, NATO nije hteo da nas čuje"

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

09:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je Parada pobede u čast 77. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Parada je počela iznošenjem ruske zastave i Zastave pobede uz zvuke pesme "Sveti rat".

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se učesnicima Parade pobede osvrnuvši se i na trenutni rat u Ukrajini.

"Rusija je unapred pružila otpor agresiji, to je bila jedina ispravna odluka, koja je doneta na vreme", rekao je on i nastavio:

"Videli smo kako se proširuje vojna infrastruktura, kako su počele da rade stotine inostranih savetnika, redovne isporuke najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla iz dana u dan. Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje – to je bila iznuđena, blagovremena i jedina ispravna odluka, odluka suverene, jake i samostalne zemlje“

Predsednik Rusije je rekao da su se posle nestanka SSSR-a SAD ponašale ekskluzivno, ponižavajući ceo svet i svoje satelite, ali da je Rusija drugačija zemlja. Upozorio je da je NATO počeo vojno da osvaja teritorije koje se graniče s Rusijom, te da je sve ukazivalo na to da će borba "protiv neonacista" biti neizbežna.

"Zemlje NATO-a nisu htele da nas čuju, što znači da su zapravo imale potpuno druge planove, i mi smo to videli. Otvoreno se pripremala nova kaznena operacija u Donbasu, invazija na naše istorijske teritorije, uključujući Krim", istakao je Putin.

Obraćajući se vojnicima koji se bore u Donbasu, Putin im je poručio da se sada bore za svoje sunarodnike u Donbasu, za bezbednost svoje domovine Rusije.

"Borite se za domovinu i budućnost, da u svetu ne bi bilo mesta za dželate i naciste“, naglasio je Putin.

Associated Press • Euronews Serbia

Inače, paradom je komandovao komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

U Paradi na Crvenom trgu učestvovalo je oko 11.000 vojnika, 131 jedinica vojne tehnike, a bilo je predviđeno da leti 77 helikoptera i letelica. Međutim, portparol Kremlja Dmitrij peskov izjavio je da je vazdušni deo parade otkazan zbog vremenskih prilika, navodi RIA Novosti.

Euronews

"Besmrtni puk" u Beogradu, u povorci i simbol ruske agresije na Ukrajinu

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, od Vukovog spomenika do Groblja oslobodilaca Beograda, organizovana je šetnja "Besmrtnog puka" u organizaciji Ambasade Rusije u Srbiji. U povorci, u čijim prvim redovima je i ambasador Rusije u Srbije Aleksandar Bocan Harčenko, kao i ministar  u Vladi Srbije Nenad Popović našli su se i simboli ruske agresije na Ukrajinu, poput latiničnog slova "Z".

Na čelu kolone je veliki transparent na kojem piše "Besmrtni puk Beograd" i kartonska figura predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i veliko latinično slovo "Z", koje se smatra simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

Euronews/Stefan Goranović

 

Okupljeni su krenuli od Vukovog spomenika u šetnju Ruzveltovom ulicom oko 10.30 sati, i dalje ka Novom groblju i Spomeniku oslobodiocima Beograda. Mnogi od njih nose i slike svojih predaka koji su stradali u Drugom svetskom ratu, kojima je ova manifestacija i namenjena. U povorci je bio i Branimir Nestorović, lekar poznat po kontroverznim stavovima koji je sa svojim pokretom "Vitezovi reda zmaja" podržao na izborima koaliciju okupljenu oko Dveri. 

U ceremoniji, kako je najavljeno, učestvuju i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a.

Euronews/Stefan Goranović

 

Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, koji učestvuje u šetnji "Besmrtnog puka" povodom Dana pobede nad fašizmom poručio je da su Srbija i Rusija "uvek bile na pravoj strani istorije". Popović je novinarima rekao da su "naše deke i bake" pobedile u Drugom svetskom ratu sa "braćom i sestrama" iz Rusije.

"Mi imamo obavezu da svim političkim sredstvima branimo dve najveće vrednosti Srbije - slobodu i nezavisnost", naveo je Popović.

Euronews

 

Komentari (0)

Evropa