Evropa

Marijupolj i dalje u fokusu rata u Ukrajini: Rusija ne odustaje od napada na Azovstal, različiti podaci o evakuisanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2022

-

19:27

Marijupolj i dalje u fokusu rata u Ukrajini: Rusija ne odustaje od napada na Azovstal, različiti podaci o evakuisanima
Marijupolj i dalje u fokusu rata u Ukrajini: Rusija ne odustaje od napada na Azovstal, različiti podaci o evakuisanima - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje više od 70 dana, a Marijupolj je jedan od gradova na koji se do sada obraćala najveća pažnja, i to ne samo zbog vojnih dejstava, već i zbog evakuacije civila koji su se krili u čeličani Avzostal, a koja je bila među glavnim pitanjima prethodnih dana. O tome koliko je civila evakuisano, ali i o nastavku borbi u čeličani vladaju oprečne infomracije.

Do sada je, prema podacima UN, evakuisano više od 600 civila iz Azovstala i Marijupolja. Mihajlo Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da "Ukrajina neće stati dok ne budu evakuisani svi iz Azovstala", a generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u četvrtak u svom obraćanju Savetu bezbednosti odbio da iznese detalje nove operacije evakucije da bi izbegao podrivanje mogućeg uspeha.

"Nadam se da će nastavak koordinacije sa Moskvom i Kijevom dovesti do većeg broja humanitarnih pauza da bi se omogućio bezbedan prolaz civila, a pomoć stigla do onih kojima je prekopotrebna. Moramo da nastavimo da radimo sve što možemo da izvučemo ljude iz tog pakla", poručio je Gutereš, preneo je Glas Amerike.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

Kako BBC piše, u ovom trenutku su ukrajinske snage smeštene u zadnjem delu čeličane, koji se još uvek ne nalazi pod kontrolom Rusa. Potpresednica ukrajinske vlade Irina Verepčuk je pre četiri dana rekla da je oko pedestak žena, dece i starijih ljudi evakuisano iz Avzostala i napomenula da uprkos operaciji Rusi stalno krše lokalni prekid vatre. Ona je dodala da je zbog toga evakuacija bila izuzetno spora. Verepčuk je navela da su bili potrebni dani i dani kako bi oni koji su u datom trenutku spašeni iz čeličane došli do teritorije koje je pod kontrolom Ukrajine. Što se dalje evakucije iz Avzostala tiče, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je sledeća faza evakuacija ranjenika i bolničara i dodao da se ukrajinske vlasti pripremaju za to, preneo je Rojters.

Međutim, danas se oglasio i gradonačelnik Marijupolja koji navodi da je tamo ostalo najmanje 100 civila.

"Pored vojske, u skloništima Azovstala ostalo je najmanje 100 civila, međutim, to ne smanjuje jačinu napada okupatora", objavio je na Telegramu Andrjuščenko, prenosi agencija Rojters.

Povodom dešavanja u Ukrajini ali i i Marijupolju oglasila i šefica Posmatračke misije kancelarije za ljudska prava UN u Ukrajini Matilda Bogner koja je izjavila da su globalne procene, što se žrtava u celoj zemlji tiče, još uvek neprecizne.

Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

"Potpuna nepoznanica nam je Marijupolj gde nam je bilo teško da  pristupimo i dobijemo validne informacije iz ovog dela Ukrajine", rekla je ona.

Rusi smanjili vojsku u Marijupolju, ali ne odustaju od napada

Teško je proceniti šta se sada dešava u Marijupolju. Prema pisanju Instuta za ratna istraživanja ruske snage su 9. maja, kada se obeležavao Dan pobede, nastavile sa artiljeskim udarima i napadima na ukrajinske branioce u čeličani Avzostal. Visoki zvaničnik američke odbrane izvestio je da su dva bataljona ruske vojske ostala u Marijupolju i da nastavljaju sa napadima na čeličanu, a da se desetine onih koji su do sada bili raspoređeni u ovom gradu šalju na druga područja u Donbasu. 

Insitut navodi i da su ruske snage digle u vazduh most u severnom delu kompleksa same čeličane, i to u onaj koji je bio korišćen za evakuaciju civila, što zapravo ukazuje na činjenicu da su ruske trupe napredovale do severnog dela fabrike. 

Evakuisani civili: Sedite u vlažnom podrumu, sve poskakuje i trese se

Evakuisani civili koji su prošle nedelje stigli u Zaporožje, pojedini i u suzama, izlazili su iz autobusa hrleći ka šatorima uzimajući neke od namirnica, toplu hranu, pelene, sve ono što im je nedeljama bilo uskraćeno dok su se krili u podrumima fabrike. Majke su hranile malu.

"Ne možete da zamislite koliko je strašno kada sedite u skloništu za bombe, u vlažnom i mokrom podrumu, a ono poskakuje i trese se“, rekla je 54-godišnja Elina Cibulčenko po dolasku u Zaporožje u koloni autobusa, preneo je Euronews.

Tanug/ AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Kako je rekla, da je to sklonište bilo pogođeno bombama kao što su one koje su ostavile kratere kakve je videla, "svi bi bili gotovi".

"Toliko smo zahvalni svima koji su nam pomogli. Bilo je trenutaka kada smo gubili nadu, mislili smo da su nas svi zaboravili“, rekla je evakuisana Ana Zajceva, držeći svoju šestomesečnu bebu.

Šta će biti sledeće?

Ukrajnski borci koji se nalaze unutar Avzostala objavili su saopštenje na društvenim mrežama u kojem kažu da su i oni i Rusi koristili sistem bele zastave da zaustave borbe kako bi izvukli civile. BBC ovaj čin ocenjuje kao napredak između dve strane. Međutim, postoje navodi da su ruske snage pojačale napade na čeličanu u poslednjim danima.

Nakon što je saopšteno da su civili izašli, ukrajinska vlada oseća dodatni pritisk da pronađe izlaz za oko 2.000 vojnika koji koriste čeličanu kao poslednje uporište. Zbog toga su njihove porodice uputile očajnički poziv svetskim liderima da pregovaraju.

Inače, kompleks fabrike čelika Azovstal prostire se na deset kvadratnih kilometara, poseduje mnoge objekte koji su uglavnom otporni na pokušaje uništenja iz vazduha, a unutrašnji sistem komunikacije je takav da mnogo više pogoduje onima koji su unutra i brane se.

Istovremeno, dok ruska vojska nastavlja napade nastavljene su i intezivne borbe u oblasti Harkova dok Ukrajina pokušava da povrati kontrolu nad ovim područjem. 

Komentari (0)

Evropa